Veliki broj primjedaba iznesen je danas u Prijedoru na javnoj raspravi o nacrtima Plana parcelacije za auto-put dionica Banjaluka- Prijedor i izvještaja o strateškoj procjeni uticaja ove dionice na životnu sredinu.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić naveo je da će svi koji budu na trasi biti obeštećeni adekvatnom tržišnom cijenom.

“Jasno je poručeno da ovo više nisu neka vremena iz prijeratnog perioda kada se isključivo gledalo opšte dobro i nauštrb građana. Sada će ti građani biti adekvatno obeštećeni. Imamo slučajeve gradnje auto-puta prema Doboju kada su poslije početnih nedoumica građani bukvalno dolazili i sami nudili svoje zemljište jer je sve bilo adekvatno plaćeno na način da zadovoljava njihove potrebe, te vrijednost njihovih objekata i zemljišta”, rekao je Kabić novinarima.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić rekao je da većina ljudi na terenu nije protiv izgradnje auto-puta, već da traže izlazak na lice mjesta da se utvrdi najoptimalnija trasa koja će najmanje ugrožavati stambene i poslovne objekte, te poljoprivredno zemljište, što direktno što indirektno, u svemu što nosi gradnja auto-puta.

On je naveo da je u parlamentu Srpske glasao za ovaj auto-put, da je glasanje bilo jednoglasno i da se u toj fazi nije moglo detaljno ući u trasu.

“Svaki projektant obavezan je izaći na lice mjesta, a ovdje je izostao izlazak na lice mjesta. Realizacija mora biti u skladu sa stanjem na terenu i tražimo da projektant izađe sa stručnim ljudima koji treba da definišu novu trasu”, rekao je Bratić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić rekao je da je ovo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata i da predstavlja budućnost razvoja ove regije.

“Auto-put će sigurno ići pravcem koji je najkraći i najjeftiniji za izgradnju. Cijena napretka u svakom slučaju je mnogo veća od metra zemlje ili nekog objekta. U svakom slučaju, biće pravedna nadoknada za sve ono što se ruši. To neće biti urađeno ništa na silu i protiv volje građana, već uz dogovor i pravednu nadoknadu”, naveo je Ivić.

Odbornik u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da ovo nije samo lokalni problem, jer među vlasnicima parcela ima državljana SAD, Švajcarske, Norveške, Austrije i NJemačke.

“Oni će putem svojih ambasada zatražiti zaštitu imovine ako njihove primjedbe ne budu uvažene”, rekao je Duratović na javnoj raspravi.

Predstavnik lovačkih udruženja Mladen Unijat rekao je da trasa presijeca srce lovišta i stanište divljači i da je potrebno predvidjeti zelene nadvožnjake ili podvožnjake za divljač.

Odbornik u Skupštini grada Prijedora Sabahudin Garibović smatra da izgradnja ovog auto-puta nema opravdanost.

Agronom Mesud Trnjanin rekao je da trasa ide pored jedne od najvećih farmi goveda, ali da se ne vidi da li je rađena procjena uticaja na stočni fond.

Predstavnik mjesne zajednice Kozarac Sead Čirkin rekao je da je mještanima šireg područja Kozarca trasa neprihvatljiva, da traže njeno izmještanje van naseljenog područja i da je potrebno uvažiti zahtjeve poljoprivrednih proizvođača jer je zemlja ključni resurs regije.

“Ovaj postupak nije rađen u dobroj namjeri prema mještanima, već u dobroj namjeri samo prema investitorima”, kaže Čirkin.

Javnu raspravu vodili su predstavnici Instituta za građevinarstvo Banjaluka i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, a prisutni su bili i predstavnici kineskog investitora. Niko od njih nije davao izjave za novinare jer, kako je rečeno, nisu bili ovlašteni za to.

Na javnoj raspravi rekli su da je na području Prijedora predviđenom trasom zahvaćeno 109 objekata, od kojih je 60 odsto pomoćnih.

Agencije