Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjasniće se danas o krivici po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef kabineta ministra bezbjednosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić, te Edin Garaplija u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta – odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

SRNA/RTRS