BiH se od kraja 2017. godine suočava sa povećanim prilivom ilegalnih migranata, a već 2018. Službi za poslove za strancima prijavljeno je njih 23.902, dok je prošle godine prijavljeno 29.302 ilegalna migranta.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil prije dvije godine iskazalo je 22.499 migranata, a 2019. njih 27.769, navodi se u Informaciji o migrantskoj krizi u BiH, dok je nekadašnji ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić u septembru prošle godine tvrdio da je u tom periodu bilo, kako kaže oko 3.500, a da su imali situacije kada ih je bilo i više od šest hiljada, te da se “situacija ne pogoršava” i da je “drže pod kontrolom”.

Prema navodima u ovoj informaciji, u periodu od 1. januara do 3. marta ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 3.085 nezakonitih migranata, od čega je namjeru za podnošenje azila iskazalo 2.848.

Prema podacima u vezi sa “izjavljenim” državljanstvom migranata prijavljenih Službi za odnose sa strancima, prošle godine su bili najzatupljeniji državljani Pakistana, Avfganistana, Iraka, Maroka, Sirije, Bangladeša, Alžira, Irana, Egipta i Indije, a u ovoj godini su najzastupljeniji državljani Avganistaan, Pakistana, Maroka, Iraka, Egipta, Alžira, Irana, Bangladeša, Libije i Turske.

SRNA/RTRS