Prošireni Izvršni odbor Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Bijeljina dao je čvrstu podršku gradonačelniku Mići Mićiću i podržao nacrt sporazuma sa SNSD-om. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da će isključiti Mićića iz stranke, ako ne odustane od sporazuma sa SNSD-om.

Mićić je dobio prvu bitku i podršku Gradskog odbora Bijeljina, na čijem je čelu. Na sinoćnoj sjednici, na kojoj su učestvovali svi odbornici iz Skupštine grada, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Bijeljine, kao i funkcioneri stranke u Bijeljini, data je bezrezervna podrška Mićiću, ali i sporazumu sa SNSD-om i opredijeljenost da se postigne što šira koalicija i konsenzus o razvojnim ciljevima Bijeljine u najboljem interesu stanovnika Semberije.

Izvršni odbor Gradskog odbora SDS-a Bijeljina poručio je i da će Gradski odbor i cjelokupno rukovodstvo Srpske demokratske stranke u Bijeljini nastaviti sa naporima da se održi jedinstvo SDS, pozvao rukovodstvo SDS da razumije lokalne specifičnosti svakog grada i opštine i da, u skladu s tim, djeluje u interesu građana i Srpske demokratske stranke.

Dok je u Bijeljini zasjedao Gradski odbor, na BN televiziji gostovao je Mirko Šarović, koji je Mićiću još jednom postavio ultimatum.

– Ukoliko Mićo Mićić ne odustane od koalicionog sporazuma sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, biće isključen iz stranke – poručio je Šarović.

Slično danas ponavlja i zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić, koji kaže da se, nastavljajući aktivnosti na formiranju koalicija na lokalnom nivou mimo odluka Predsjedništva stranke, Mićić sam isključio iz SDS-a.

– Smatram da je došlo vrijeme za povjerenika u Bijeljini. Semberija i Majevica su veoma važne za Srpsku demokratsku stranku i naše su uporište već godinama i tako će ostati i na oktobarskim izborima 2020. godine i bez Mićića – pojasnio je Savić.

Mićo Mićić, koji je danas, sastankom sa predstavnicima resornog ministarstva i “Voda Srpske” o izgradnji drinskog nasipa, nastavio realizaciju jedne od tačaka sporazuma sa SNSD-om, nije želio da komentariše poruke iz SDS-a. Kaže, realizacija projekata je važnija.

Lider SNSD-a Milorad Dodik jasan. Šarović i SDS ga ne interesuju, čeka odluku Mićića.

– Mi nismo razgovarali sa SDS-om, mi smo pričali sa gospodinom Mićićem i svaki dogovor doživljavamo kao dogovor sa njim i njegovom ekipom. Kako to doživljava /lider SDS-a Mirko/Šarović – njegova je stvar, a ne naša – rekao je Dodik.

Upućeni kažu, koji god potez Šarović povuče, napraviće grešku.

– Ako eliminiše Mićića imaće problem sa SDS Bijeljina, ako ga ne eliminiše pokazaće da ima slabu snagu liderstva i to je opet minus za njega. U kom će pravcu ići, slutim da će dovesti do raskola – smatra Dragan Kalinić bivši funkcioner SDS-a.

Mićo Mićić ranije je poručio da ostaje kandidat za gradonačelnika Bijeljine, ali i da neće svojevoljno napustiti SDS – stranku koja je godinama gubila svoj identitet i najjače kadrove. Kakvu politiku vodi sadašnje rukovodstvo, na čelu sa Mirkom Šarovićem, mnogima ni u samom vrhu SDS-a, više nije jasno.

RTRS