Niko nema to što Republika Srpska ima, a sa njom i fudbal najmlađe srpske zemlje. Eho svetkovine, devete po redu, “Dan fudbala Republike Srpske” održane u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna”, odjeknuo je svim svetskim meridijanima, od Azije do “ujedinjenog” američkog kontinenta.

Misionarska uloga manifestacije Fudbalskog saveza Republike Srpske po ideji Sportskog žurnala iz godine u godinu privlači sve veću pažnju, a laureati koji budu nagrađeni su istinski ambasadori Republike Srpske i njenog fudbala. Tako se o internacionalnom priznanju Zlatna povelja “Miljan Miljanić” koju su za 2019. godinu dobili Velibor Bora Milutinović i Fudbalski savez Srbije za vek postojanja pričalo u Kataru, Meksiku, ali i Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu…

-Nagrada koja čuva uspomenu i sećanje na Miljana Miljanića jednog od najvećih svetskih fudbalofila je najprestižnije priznanje na “Danu fudbala Republike Srpske” i istinski je ambasador svetkovine u Banjaluci, zato i ima prefiks internacionalna – svojevremeno je govorio Ilija Pantelić, legendarni golman Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije, Grmečlija iz “osme ofanzive”, po kome priznanje za najboljeg fudbalskog radnika Republike Srpske nosi ime.

O “Danu fudbala Republike Srpske” pisao je čuveni “Njujork tajms”, potom frankfurtske “Vesti”, mnogi srpski listovi u dijaspori, priloge emitovala i japanska državna televizija autora Jukihika Kimure, TV stanice u Italiji, Nemačkoj, Španiji, o zemljama u regionu da se i ne govori. Tako su Banjaluka i Republika Srpska, u poslednjih devet godina, na početku kalendara, svetski fudbalski epicentar.

-To što grupa ozbiljnih ljudi i fudbalskih entuzijasta radi u Banjaluci je za svaku pohvalu. Takvu manifestaciju, nažalost, moj Beograd nema! Malo ko i šta može da se meri sa svetkovinom u Republici Srpskoj i zato mi preostaje samo jedno da kažem – bravo braćo! Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal su pronašli suštinsku misiju fudbalske igre – rekao je Dušan Duda Maravić, veliki prijatelj Republike Srpske, nekadašnji visoki funkcioner UEFA i FIFA.

Značajnu dimenziju celoj manifestaciji u hotelu “Bosna” daje i nagrada za životno delo FSRS “Doktor Milan Jelić” kojom se čuva uspomena na lik i delo nekadašnjeg predsednika Republike Srpske, ali i fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH i čoveka koji bi sigurno, da ga prerana smrt nije zaustavila, dosegao istinske fudbalske visine i bio član uticajnih foruma UEFA i FIFA.

-Milan Jelić je bio čudo od čoveka i njegov prerani odlazak je veliki gubitak za sve nas, pogotovo fudbal i Savez Republike Srpske. Godinama sam sarađivao s njim i posedovao je neverovatnu viziju, imao neviđenu energiju i voleo je i fudbal i ljude. On je najzaslužniji što se fudbal u BiH ujedinio 2002. godine – pričao je Velimir Sombolac, olimpijski pobednik iz Rima 1960. godine, po kome priznanje za najboljeg fudbalera Republike Srpske nosi naziv.

I tako…

Devet godina “Dan fudbala Republike Srpske” odjekuje širom sveta, svim meridijanima i prenosi jasne fudbalske poruke iz jedne porodice koja pod svojim okriljem okuplja sve najbolje i vrednije. Svako ime laureta ima istinsku ambasadorsku ulogu i ispisano je na stranicama istorije fudbala Republike Srpske ispred koje, i iza koje, stoji celi svet.

A sve je krenulo od jednog iskrenog i prijateljskog razgovora sa čuvenim novinarom i piscem Tomom Marićem, ideja je predložena rukovodstvu Fudbalskog saveza Republike Srpske, za nekoliko dana je, uz ogroman angažman, nekolicine ljudi, u banjalučkoj “Akvani” organizovano prvo izdanje “Dana fudbala Republike Srpske”. Točak fudbalske istorije je počeo da se okreće.

I košarkaši čestitali

Košarkaški klub Igokea već godinama je najbolji ambasador sporta Republike Srpske kroz takmičenja u ABA ligi, a delegacija “Igosa” predvođena generalnim menadžerom Igorom Dodikom bila je gost na manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske”, a koju je čula i košarkaška porodica u ovom delu Evrope, koja je uputila čestitke organizatorima svetkovine u hotelu “Bosna”.

Među prijateljima Saveza i Žurnala, između ostalih, bili su i Darko i Dalibor Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor i predstavnik Ministarstva finansija, Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske, a posebnu pažnju je privukao i Petar Jelić, danas predsednik Fudbalskog kluba Modriča Alfa.

Izvor: Sportski žurnal