Industrija prerade metala u Prijedoru je u ekspanziji. Prihod u posljednjih pet godina povećan je za više od dva puta, a vrijednost izvoza za tri puta. Potencijali za dalji rad postoje, ali i prepreke.

U Prijedoru je prije šest godina bilo 18 preduzeća iz oblasti metaloprerade, a sada ih je 28. U istom periodu broj radnika porastao je sa 300 na više od 500. Podaci Agencije za ekonomski razvoj grada pokazuju da radnici u ovom sektoru imaju najveću prosječnu bruto platu u prerađivačkoj industriji.

– Proizvodnju smo otpočeli 2016. godine , tako da smo zaposlili tri proizvodna radnika. Danas brojimo 30 radnika i svake godine smo ostvarili značajne rezultate i značajan porast ostvarenih prihoda – izjavila je direktorka metaloprerađivačkog preduzeća Medina Rahman.

U industriju prerade metala uloženo je 14 miliona maraka u posljednjih pet godina. Istovremeno, prihod je porastao sa 20 miliona maraka na 52 miliona, a vrijednost izvoza sa osam miliona na 24 miliona maraka.

– Mi smo ustvari u borbama za tržište dobavljača. Trudimo se da budemo odlični dobavljači velikim industrijama u Zapadnoj Evropi i očito je da smo uspjeli sa ovim modelima koje smo imali ovdje – izjavio je savjetnik za privredu gradonačelnika Prijedora Mišo Reljić.

Preduzeća iz metaloprerađivačke industrije izrađuju poluproizvode, a cilj je veća finalizacija. Za dalji rast neophodni su tehnološki i kadrovski napredak. Za tehnološki iskorak neophodan je novac za investicije. Kadrovski napredak povezan je sa sistemom obrazovnja.

– U PREDI trenutno radimo jedan interesantan program kad je u pitanju metaloprerada, obuka za 3D modeliranje. Imamo dvije grupe polaznika, nezaposlenih lica. Oni se trenutno obučavaju za rad u softveru koji se intenzivno koristi u preduzećima koja se bave obradom metala – izjavio je koordinator sektora za ekonomski razvoj Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Goran Rodić.

U prijedorskoj Gradskoj upravi kažu da imaju informacije da je i ova godina u industriji prerade metala počela veoma uspješno. Ističu da bi u ovom gradu, u narednom periodu, trebalo da počnu da rade još četiri preduzeća iz ove oblasti.

RTRS