Pred Sudom BiH okončano je suđenje po tužbi Miloša Šavije protiv direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića za nezakonito penzionisanje.

Odluka Suda očekuje se do kraja mjeseca. Šavija sumnja da je udaljen iz Službe samo zato što se nije pojavio na sjednici Komisije za NATO krajem 2018. godine, poštujući odluku institucija Republike Srpske. Mehmedagić nikada nije demantovao te navode.

Osman Mehmedagić nije se pojavio na suđenju. OBA je zastupalo Pravobranilaštvo BiH koje je insistiralo da je nekadašnji operativac Miloš Šavija zakonito penzionisan. Međutim, prema Zakonu o PIO RS Šavija niti ima godine starosti, niti dovoljno radnog staža za penzionisanje. Bukvalno je najuren iz Službe, samo sedam dana nakon što se nije pojavio na Komisiji za NATO dobio je rješenje o penzionisanju.

– Ta vijest me je šokirala. Napominjem da me niko zvanično nije upozorio na ispunjenje uslova za penzionisanje. Rješenje je doneseno 27. decembra 2018. godine, a prestanak radnog odnosa tri dana kasnije. Iz svega se mogu donositi različiti zaključci o prekidu mog radnog odnosa – izjavio je Šavija.

Šavija nema dilemu da je prijevremeno penzionisanje odmazda za neučestvovanje u radu Kosmije za NATO. O tome se tokom suđenja nije govorilo. Advokat Nina Kisić uvjerena je da Sud ima dovoljno dokaza da poništi rješenje o penzionisanju i vrati Šaviju na posao. Nada se da OBA, sa oreolom moćne službe, neće iz sjene uticati na Sud.

– Nadamo se da “duboka” država neće pokušati uticati jer će to ipak pokazati postojanje države i nezavisnost pravosuđa – izjavila je Kisićeva.

Šaviju nije zaštitio zamjenik direktora Službe Trifko Buha iako mu je odobrio slobodne dane kada je bila sjednica Komisije za NATO, a ni Mirko Šarović u to vrijeme član Izvršno – obavještajnog odbora nadređenog OBA. Niko se ne želi zamjeriti moćnom Osmici, bliskom porodici Izetbegović, zarad statusnih prava srpskog operativca, na čije mjesto je postavljen Mišo Kerleta, Srbin koji je rat proveo u Sarajevu u redovima tzv. ARBiH i AID-a.

RTRS