Ova fotografija sedamnaestogodišnjakinje iz sela Gašnica (Grad Gradiška, Republika Srpska), pojavila se na društvenim mrežama uz pokušaj falsifikovanja istorije i izmišljanja kako su postojali neki „bosanski partizani“, koji su se valjda razlikovali od „srpskih partizana“. Odnosno da to nije jedno te isto.

Naime, jedan od mnogih kanala na dmreži Fejsbuk, Redfiš se zove, emitovao je ovu fotografiju uz tekst na engleskom:

As this month marks #WomensHistoryMonth, we commemorate Lepa Radić, a young Bosnian Serb partisan anti-fascist and communist who was executed at the age of 17 for shooting at the Nazis during World War II.

Domaća korisnica iste ove dmreže, izvjesna Suada, uspjela je to prevesti kao:

„Pošto se ovog mjeseca obilježava # WomensHistoryMonth, odajemo počast Lepi Radić,mladoj bosankoj partizanki spskog porijekla, antifašistkinji i komunistkinji, koja je u svojoj 17 godini streljana od strane nacista tokom Drugog svjetskog rata.“

To ne bi bio problem, da se to sve ne dešava na profilu generalnog sekretara jedne kombi-stranke registrovane za političko djelovanje u Banjoj Luci, a koja se zalaže za ideale Čedomira Jovanovića ili Nenada Čanka. Ili obojice.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja preotimanja istorijskih simbola i sakrivanja činjenice da je srpski narod u Jugoslaviji, kao ruski narod u SSSR, glavni nosilac borbe protiv Hitlera i Musolinija.

Samo je jedan korak od sela Vrbanjci u Republici Srpskoj, te uvođenja „bosanskog jezika“ u OŠ „Sveti Sava“, do toga da Lepa Radić postane prvo „bosanska partizanka srpskog porijekla“, a već u sljedećem prevodu i sarajstanskoj redakciji „bošnjačka partizanka pravoslavnog porijekla“.

Planski se želi sakriti činjenice, smanjiti doprinos i skrajnuti ulogu ovih naroda u antifašističkoj borbi, te ubaciti događaje iz Drugog svjetskog rata u sasvim drugi kontekst. Osnivač Frontal.RS nije izdržao, pa prenosimo njegov status na gorepomenutoj dmreži u cjelosti:

IMA LI SLIKE, NE MORA BITI SA STIKA?

Na postu jedne moje religiozne drugarice koja ne posti, pojavila se islamizirana sestra koja je ovu fotografiju, koju su očigledno potpisali neki ljubitelji „Bosanskih Srba“, prevela ovako:

„Pošto se ovog mjeseca obilježava # WomensHistoryMonth, odajemo počast Lepi Radić,mladoj bosankoj partizanki spskog porijekla, antifašistkinji i komunistkinji, koja je u svojoj 17 godini streljana od strane nacista tokom Drugog svjetskog rata.“

Na to sam morao uzvratiti, bez da dodajem tačku iza rednog broja 17 uzvodno, pa ovdje dijelim sa vama:

Hajde, molim te, da ti i ekipa potražite i nađete i jednu jedinu sliku, gdje neka Suada Bosnić, a ne Mika Bosnić, baca ćebe na tenk, pa napišite „muslimanska partizanka srpskog porijekla, antifašistkinja i komunistkinja“?

Ne može! Takvih slika nema.

Nije ti neprijatno da jednoj srpskoj djevojčici, heroju borbe protiv genocida nad njenim narodom, neko danas, kad „Jugoslovenka“ više ne pali, kaže da je „Bosanska Srpkinja“ ili „bosanska partizanka srpskog porijekla“?

Nije se ona borila protiv „fašista“, već se borila za opstanak koji su ugrožavale USTAŠE I NACISTI, dok su fašisti bili u Italiji. Nema ih na ovoj slici, znaš? Njihova okupaciona zona u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj se vratila tek da zatvore koncentracioni logor Jadovno, pošto su Srbi kao Lepa (ne Lijepa) digli ustanak jedini u porobljenoj Evropi.

Nijesu se u doba kad je Lepa strijeljana zvali „partizani“, već „gerilci“. Partizani su kao termin došli sa Titom, dok je Lepu Radić vodio Mladen Stojanović, koji je ubijen po nalogu Josipa Broza, zbog toga što je bio (kao Srbin) daleko popularniji među ustanicima od njega.

Peta kozarska brigada je branila zbjegove, kao ovaj koji je neuspješno vodila Lepa Radić i bila zarobljena, a brigada sa istim imenom nastavila je tradiciju ove jedinice u Vojsci Republike Srpske. Braneći isti taj narod, od iste te ustaške ideologije.

Vidjećemo vas hoćete li, kad već imate obraza da uzimate njen lik i djelo, 9. maja 2020. usklikivati Crvenoj armiji i drugu Staljinu, kao što je to činila Lepa neposredno prije smrti?

Hoćeš li staviti sliku Lepe Radić uz slike parade iz Moskve, ili ćeš tražiti prijem u OHR kod potomaka nacista i austrougarskih okupatora, nalazeći u njima spas?

(kraj statusa)

Izvor: Frontar.rs