Skupoceni parfemi, brendirane torbe, zlatan nakit, vaučeri, kao i koverat sa novcem zamijenili su simboličnu ružu koja se nekada poklanjala učiteljicama za Osmi mart.

Psiholozi smatraju da roditelji pretjeruju u izboru poklona, zbog čega nerijetko vlada žustra borba koja se prenosi i na djecu.

U susret Danu žena, koji je ove godine u nedjelju, većina učiteljica, nastavnica i vaspitačica su ili dobile juče poklon ili će ga dobiti u ponedjeljak. Međutim, gotovo da nema roditelja kome ove nedjelje nije pristizalo hiljade poruka na popularne Vajber grupe oko dogovora šta kupiti, ali i koji je budžet za dar. Da su mnogi od roditelja negodovali zbog skupocijenih prijedloga, potvrđuje mama jednog prvaka u Beogradu, istakavši da je novac dala isključivo kako njeno dijete ne bi bilo osramoćeno.

– Smatram da neke mame preambiciozno shvataju kupovinu poklona za učiteljicu. Jedna od njih je rekla da je pričala sa učiteljicom šta bi želela da joj kupimo. Prvenstveno je bio predlog da svako da po hiljadu dinara kako bismo učiteljici poklonili vaučer za torbu od 150 evra, ili da joj se preda koverta sa novcem. Za tako nešto sigurno ne bih učestvovala – kaže ona i dodaje da je na kraju usvojen prijedlog da svako i ko može da po 300 dinara za cveće i knjigu.

Pojedine vaspitačice u vrtićima za 8. mart dobile su cvijeće i poklon-vaučere, a praksa je da roditelji novac za poklon uplate na račun ili pošalju po djetetu koji će kovertu staviti u ranac onog mališana čija mama sakuplja.

– Skupljali smo po 300 dinara, a obe vaspitačice će dobiti po vaučer od 3.000 dinara u parfimeriji i cvijeće. Smatram da to nije previše i da je lijep znak pažnje. Vjerujem da većina roditelja tako misli, jer se niko nije bunio – ispričala je Ivana I. iz Beograda.

Nastavnice dobijaju i karte za pozorište, knjige…

Učiteljica OŠ “Branislav Nušić” u Beogradu Milja Zec smatra da su učiteljima najveći poklon poštovanje, tolerancija i pristojna komunikacija učenika.

– Voljela bih kada bi zauvijek 8. mart ostao nedjeljom i kada bi prestao da postoji i da se praznuje na bilo koji način osim u krugu najuže porodice. Smatram da je taj dan izgubio svaki smisao. Divno je djecu naučiti da je darivanje nešto plemenito, nešto što obogaćuje dušu, više onoga koji daruje nego onoga koji prima. Roditelji bi trebalo da se bave svojom djecom, a ne učiteljima, njihovim obimom posla i zaslugom za dobijanje poklona – naglašava učiteljica.

Psiholog beogradske OŠ “Vladislav Ribnikar” Lidija Maksić ističe za Blic da pitanje poklona učiteljici zavisi od mentaliteta, dobrog ukusa i zdravog razuma roditelja.

– Prihvatljivo je ako je to neki simbolički gest pažnje, neki buketić cvijeća. Ako su to neki neumjereni pokloni, kao što se dešava, onda se postavlja pitanje šta je motivacija onog ko kupuje neprimjereno skup poklon tim povodom. Odnosno da li očekuje nešto zauzvrat, da li smatra da će time poboljšati i steći prednost za svoje dijete u očima nastavnice. Poklon sam po sebi jeste izjava ljubavi, lojalnosti učiteljici i oduševljenja njenim radom. S druge strane, ako je neko ljut na učiteljicu, onda je to način da se ona kazni time što se ta pažnja neće pokazati – napominje psiholog Maksić.

Dodaje da se rijeđe pretjeruje povodom Osmog marta, koliko sa poklonima za kraj školske godine, pogotovo na kraju četvrtog razreda.

– Moje iskustvo u školstvu pokazuje da to budu pokloni koji zaista prelaze u neukus. Najčešće se dogovara preko Vajber grupa, te cijela grupa roditelja prati ko je spreman koliko da plati. Ponekad to može da izazove pravi sukob među roditeljima, a to može da stigne i do djece. Postoje roditelji koji neprimjereno komentarišu pred svojom djecom ko je pristao da se kupi poklon i za koliko novca, ko je tražio da to bude manje i onda djeca među sobom izjavljuju “tvoja mama neće da da pare” i slično – navodi psiholog.

Loš model ponašanja

– Treba reći da je Dan žena potpuno izgubio značenje. Taj dan se tiče borbe za prava žena i za njihov položaj u društvu. To više niko nema na umu, nego se svodi na kič, neukus i neumjerenost. Posebno djeca ne razumiju šta taj praznik izvorno znači, kao što ne razumiju ni smisao takvog poklanjanja. Tada uglavnom i deca počnu da manipulišu poklonom na isti način na koji to neki od roditelja rade, jer djeca oponašaju naše modele ponašanja. Često to bude – “ja vas volim najviše jer sam kupio najveći poklon” – upozorava psiholog Maksić.

Srpskainfo