Tokom protekle četiri godine, podsticajima za žensko preduzetništvo i samozapošljavanje prijedorske Gradske uprave, u ovom gradu su zaposlene 22 žene. Ove godine, za podršku ženskog preduzetništva iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 40.000 KM.

Ženama, koje žele pokrenuti posao, posebno je značajna podrška, ali i spoznaja da nisu same i da društvo misli o njima. Naročito je značajno olakšati procedure i uvažiti njihove poslovne ideje.

– Mislim da su žene daleko veći preduzetnici nego muškarci, ali u takvom smo društvu. Јa na primjer, ne znam za dosta tih podsticaja, zatim je potrebno puno papirologije, pa ljudi odustanu – kaže Prijedorčanka Branka Končar.

Prijedorčanka, Nevena Obradović Branković, prije dvije godine, otvorila je frizerski salon i zaposlila jednu radnicu. Dobila je novčani podsticaj, koji joj je kao samohranoj majci, dobro došao.

– Pomoć mi je dobro došla u poktretanju vlastitog biznisa. Јa sam prije već nešto bila pokrenula, pa sam taj novac iskoristila za unapređenje poslovanja. Žene treba podržati, pogotovo one koje imaju volju i želju da rade – kaže Nevena.

Od 2016. do 2019. godine, za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju, grad Prijedor izdvojio je oko 364.000 KM. Kroz ovaj program tokom posljednje tri godine zaposlene su 22 žene. Za uslužne djelatnosti podsticaji su iznosili do 5. 000 KM, a za proizvodne do 8.000.

–  U prošloj godini izdvojili smo oko 20.000 KM. Pokrenutta su četiri biznisa kroz projekat ženskog preduzetništva. To je jedna od teže zapošljivih kategorija i pozitivni efekti naših podsticaja se vide kroz analize koje radimo redovno kod projekata samozapošljavanja. Poslednja analiza koju smo radili u februaru ove godine je pokazala da 76,84 odsto preduzetnica, koje su se registrovale u periodu od 2016. do 2019. godine, još uvijek posluje – naveo je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora.

U ovogodišnjem budžetu za žensko preduzetništvo biće izdvojeno oko 40.000 KM. Prednost će imati žene mlađe od 30 godina, koje žive u ruralnom podrčju, kao i samohrane majke.

RTRS