Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je povodom najavljivane posjete crnogorskog predsjednika BiH kako nije vrijeme da se “jednom Milu Đukanoviću da mikrofon u Sarajevu” da bi propagirao “normalnu” situaciju u Crnoj Gori, a u stvari je dramatična.

Dodik je sinoć za Televiziju Pink objasnio da su ostala dva člana Predsjedništva BiH zapravo “nešto smuvali sa Đukanovićem” i dogovorili, a onda htjeli da to nametnu kao zvaničnu posjetu BiH.

On je ponovio da je kao član Predsjedništva, čija je saglasnost potrebna, predložio da se Đukanovićeva posjeta pokuša odgoditi, jer je to bilo logično u trenutku kada se srpski narod, srpski pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva bore za svoje pravo.

– Naravno, Komšić i Džaferović to nisu htjeli i morao sam da iskoristim mehanizam vitalnog interesa i vratim problem u Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje se donosi konačna odluka. I bez obzira na pokušaj opozicije da to napravi dramatičnim, dvije trećine Narodne skupštine reklo je da u ovom trenutku Milo Đukanović ne treba da dolazi – rekao je Dodik.

Ma pitanje da li je pokušano da zbog svog stava bude predstavljen kao velikosrpski hegemonista, Dodik je ukazao da se “ćuti kada se Albanci ujedinjuju”.

Dodik je izjavio da je, kada je riječ o migrantima, u pitanju jedna vrsta civilizacijske okupacije hrišćanskog svijeta, a ne humana priča.

Dodik je istakao da je taj problem sada postao vidljiv i u Njemačkoj, pa i u drugim zemljama zapadne Evrope koje su ranije iskazivale deficit radnom snagom, a sada zatvaraju granice.

On je rekao da je evropska politika danas ista ona koju je sprovodio Viktor Orban ranije kada nije dozvolio da migranti pređu u Mađarsku.

– Mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da i Vučić kaže da će i granica Srbije prema Makedoniji biti drugačije tretirana – rekao je Dodik sinoć za TV Pink.

SRNA/Srpskainfo