Studija Univerziteta Sun Јat-sen u kineskom Guangžu otkriva da određena temperatura pogoduje širenju virusa korona, piše “South China Morning Post”.

Studija, koja je objavljena prošlog mjeseca i koja još mora proći recenziju, sugeriše da toplota ima značajan uticaj na virus korona i da bi toplota mogla da utiče na njegovo širenje.

Virus korona je, kako se navodi u studiji, osjetljiv na visoke temperature, koje bi mogle da uticati na sprečavanje njegovog širenja u zemljama s toplijom klimom, dok bi zemlje s hladnijom klimom trebalo da uvedu strože kontrole po pitanju virusa.

Vlade i stručnjaci mnogih zemalja nadaju se da će se broj oboljelih smanjivati s toplijim vremenom, ali druga studija koju je objavila grupa istraživača, među kojima je i epidemiolog Mark Lipsič sa Harvarda, otkriva da je širenje virusa korona moguće i u područjima sa različitom količinom vlage u vazduhu.

– Same vremenske prilike, poput povećanja temperature i vlažnosti vazduha neće nužno uticati na opadanje broja zaraženih od virusa korona bez implementacije zdravstveno javnih mjera – navodi se u toj studiji.

Naime, grupa naučnika svoju studiju temelji na podacima svakog slučaju virusa korona koji je potvrđen između 20. januara i 4. februara, što uključuje više od 400 kineskih gradova i regija.

Podaci su upoređeni s meteorološkim podacima za januar, a analiza je pokazala da je broj zaraženih narastao dok je temperatura vazduha bila 8,72 stepeni Celzijusa, da bi nakon toga broj zaraza počeo da pada.

– Temperatura vazduha ima uticaj na okolinu u kojoj ljudi žive, te ona može imati i ulogu po pitanju kontrole epidemija – navedeno je u studiji.

Hasan Zaraket, stručnjak Centra za infektivne bolesti na američkom Univerzitetu Beirut, tvrdi pak da toplije i vlažnije vrijeme može uticati na manji prenos virusa korona.

– Јoš uvijek učimo o tom virusu, ali ono što znamo o drugim virusima korona može nam biti od pomoći – tvrdi Zaraket.

– Ako nam vremenske prilike uspiju pomoći u smanjivanju prenosa virusa, onda možemo zaustaviti njegov daljnje širenje – tvrdi on.

Majk Rajan, šef odjeljenja za hitne situacije pri SZO, poručio je javnosti da se pretjerano ne nada da će epidemija automatski nestati sa dolaskom ljeta.

– Moramo pretpostaviti da će se virus i dalje širiti. Davali bi ljudima lažnu nada kada bismo rekli da će on nestati poput prehlade, ali ne možemo to tvrditi jer za to još ne postoje dokazi – mišljenja je Rajan.

Izvor: Agencije