Hrvatski član Predsjedništva BiH tokom posjete Kanadi izvrijeđao je predstavnika kanadskih Hrvata Davorina Јurovickog i njegov tim privrednika, naučnika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka porijeklom iz BiH, objavio je portal “P/r/ogledajmo”.

U tekstu pod naslovom “Skandal Željka Komšića u Kanadi” navodi se da je na svečanoj akademiji, Komšić, koji zagovara građansku BiH, sjedio u društvu sa ambasadorom BiH pri UN Svenom Alkalajem, bivšim ambasadorom BiH u SAD Harisom Hrle, muftijom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudinom Ćemanom, te predstavnicima Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i vjerskih zajednica Toronta.

Isti izvor navodi da su odmah po dolasku u dvoranu predstavnici kanadskih Hrvata, predvođeni Davorinom Јurovickim, primijetili da će “prema rasporedu sjedanja biti samo statisti u cirkusu zvanom ‘Akademija’, ali nisu htjeli da napuste dvoranu”.

– Predstavnici hrvatske i srpske dijaspore sjedili su najmanje četiri stola dalje. To je građanska država koju zagovara hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić – navodi ovaj portal.

U ime hrvatske dijaspore u Torontu i regiji skupu se obratio uspješni biznismen Јurovicki, porijeklom iz Mostara.

On je u obraćanju, između ostalog, rekao Komšiću da mora istaći “veliku razočaranost iseljeništva takozvanom građanskom opcijom” koju on zastupa.

U daljem izlaganju Јurovicki je postavio pitanje hrvatskom članu Predsjedništva BiH, zamolivši ga da mu odgovori na pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH, jer nije korektno da, kako je rekao, samo Hrvati budu “žrtve” građanske opcije a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode.

– Šta namjeravate da uradite za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u BiH kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvtaskog naroda u ovom svom već trećem mandatu – upitao je ovaj mostarski biznismen, nakon čega je, prema pisanju ovog portala, nastao skandal.

Isti izvor navodi da je Komšić, koji zagovara “građansku” BiH, a sjedi za stolom samo jedne nacije i njihovog duhovnog vođe, pred punom dvoranom umjesto da okuplja privrednike što mu je na kraju krajeva i posao, da ih podstiče na povratak u BiH, da iseljenici ulaže svoju ušteđevinu u BiH, uzima sebi za pravo da vrijeđa kanadske Hrvate, privrednike i ugledne članove kanadskog društva.

Prema pisanju portala “P/r/ogledajmo”, Komšić je izvrijeđao Јurovickog, “udarajući na njegovu porodicu, vrijeđajući porijeklo njegove supruge i iznoseći ostale gadosti koje nepriliče funkciji koju obavlja”.

Kada su iz osiguranja vidjeli šta se dešava, da hrvatski i srpski iseljenici koji su bili u dvorani napuštaju “cirkus” u režiji, kako se navodi, “kauboja sa Balkana”, prekidaju program.

Organizator uz jaku pratnju izvodi hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića iz dvorane, a istog trenutka dvoranu napuštaju i ostali bošnjačke zvanice, dodaje se u tekstu.

Ovaj portal naglašava da je važno napomenuti da se famoznoj “Akademija Komšić” nisu odazvala tri člana parlamenta, kao ni tri gradonačelnika koji su bili uredno pozvani na, kako se kaže, “Bošnjački dernek” gdje je “glavni glumac bio hrvatski član Predsjedništva BiH Željo Komšić”.

SRNA/RTRS