Odbornici Skupštine grada Prijedora razmatraće sutra inicijativu za razrješenje predsjednika lokalnog parlamenta Ajdina Mešića /SDA/, koji tu dužnost obavlja od aprila prošle godine kada je smijenjen dotadašnji predsjednik Sead Jakupović iz SDP-a BiH.
Inicijativu za Mešićevu smjenu 13. januara podnijelo je 16 odbornika uz obrazloženje da je “u posljednjih nekoliko mjeseci otežana saradnja između predsjednika Skupštine i skupštinske većine, čime su znatno usporene aktivnosti i obaveze Skupštine”.

“Osim toga, došlo je do promjene skupštinske većine u kojoj više nije SDA, a čiji član je predsjednik Skupštine grada Prijedora. U svim demokratskim skupštinama, predsjednik parlamenta je iz reda skupštinske većine i upravo ta činjenica omogućava kvalitetniji i ekspeditivniji rad Skupštine”, navedeno je u obrazloženju.

Na dnevnom redu je i imenovanje novog predsjednika, ali imena kandidata za tu dužnost nisu u materijalima i biće predložena sutra, na samoj sjednici.

Skupština grada Prijedora ima 31 odbornika. Od šest odbornika nesrpske nacionalnosti, koji bi mogli obavljati dužnost predsjednika, tri su Bošnjaka iz SDA i jedan iz SDP-a BiH, ali oni nisu u skupštinskoj većini, dok jedan Bošnjak iz Demokratskog fronta i jedan predstavnik crnogorske nacionalne manjine iz SNSD-a jesu i, shodno ovom obrazloženju, jedino su oni – Mirsad Duratović i Andrija Vukotić – mogući kandidati za novog predsjednika Skupštine.

Mešić je ranije odbacio navode odbornika koji traže njegovu smjenu, te istakao da je Skupština grada Prijedora radila u svom punom kapacitetu i više od njih, što, kako je naveo, dokazuju i broj i trajanje sjednica održanih od 17. aprila prošle godine, kada je imenovan.

Na dnevnom redu sutrašnje posebne sjednice su i imenovanje komisije za primopredaju dužnosti predsjednika Skupštine, kao i imenovanja komisija koje će biti zadužene za proceduru izbora i imenovanja direktora Centra za socijalni rad Prijedor i Upravnog odbora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”.

Na dnevnom redu je imenovanje Odbora za saradnju s dijasporom, dopuna komisije za podrušku povratku i produženje mandata vršiocu dužnosti direktora Agencije “Preda-PD” Aleksandru Drljači.

Posebno zasjedanje, treće u manje od mjesec dana, iniciralo je 17 odbornika – svih osam iz SNSD-a, svih pet samostalnih odbornika, oba odbornika PDP-a, jedan odbornik DF-a i jedan od pet odbornika SDS-a.

Ostalih 14 odbornika čini šest odbornika DNS-a, četiri od pet odbornika SDS-a, tri odbornika SDA i jedan odbornik SDP-a BiH.

Posebna sjednica zakazana je za 10.00 časova.

Agencije