Pjesnik i akademik Matija Bećković rekao je da su litije u Crnoj Gori sve rekle bez ijedne riječi, te da je vjerni narod pronašao besmrtni odgovor, a nama preostaje da mu se poklonimo, zahvalimo i čestitamo.

– Taj odgovor je zadivio čitav svijet. Ustručavamo se da još nešto kažemo u strahu da ih nečim ne natrunimo i oskrnavimo. Malo ko je znao šta su litije a sada nema nikoga ko to ne zna. Zemlja je progovorila i potegla oružje koje se bez velike nevolje ne poteže. Pod krstovima, ikonama i zastavama, živi i mrtvi, krenuli su zajedno na mjestima gdje litija nikada nije bila – rekao je Bećković na manifestaciji “Ne damo svetinje” u Beogradu koji je organizovan u znak zahvalnosti za podršku koju Crna Gora dobija od Srbije.

– Pokrenulo ih je nešto dublje od pameti i starije od razuma – sila koja nije sasvim od ovoga svijeta. Ljepšu sliku Crne Gore svijet nije vidio u toku njene viševjekovne istorije. Rimski papa, vrhovni rabin Јerusalima, Dalaj Lama, Vaseljenski patrijarh, patrijarh sve Rusije i svi ostali širom planete sveštenici, kardinali, biskupi prate s radošću i čežnjom litije u Crnoj Gori i žale što oni nemaju takve političare i ne znaju šta bi dali da imaju nekog poput gospodina Mila Đukanovića, pa bi i oni imali vjernike i duhovnike, litije i Amfilohija Radovića – istakao je Bećković.

Aktuelna crnogorska vlast, nastavlja on, zatražila je ličnu kartu i krštenicu od svoje majke Mitropolije crnogorsko primorske i Srpske pravoslavne crkve.

– Monasi u crnom su radnici na “crno” u Crnoj Gori. Kažu da je svijeće u Crnoj Gori sve teže unijeti sem ako su “tutnute” u kokain. Mislili su da su Crkvom završili jednom zauvijek kada su sahranjivali Boga i opojavali monahe a dokrajčili kad su smakli mitropolita Јoanikije i 126 sveštenika MCP. Samo su ustaše ubile više, pet mitropolita i 176 sveštenika. Iz njihove krvi obnovljena je sadašnja Mitropolija crnogorska primorska, njeno sveštenstvo i monaštvo je danas na ponos cijelog hrišćanstva – zaključio je Bećković

Izvor: sputniknews.com/RTRS