Provodite što više vremena na otvorenom. Vodite djecu da se igraju napolju, kad god je to moguće, a ne u zatvorene prostorije, poručuju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar Alen Šeranić ranije je danas rekao i da školska djeca koja u narednih 21 dan ne idu u školu mogu da izlaze napolje i da se igraju, ali da treba izbjegavati već okupljanja i slivanje djece u igraonicama i zatvorenim prostorima, jer to nema smisla u ovom trenutku.

I dalje je kao i uvijek na snazi preporuka da bolesno dijete ostaje kod kuće, da ne ide na rođendane, niti napolje, te se apeluje na roditelje da poštuju te mjere.

Preporuka je i da sve osobe sa respiratornim simptomima treba da ostanu u svojim kućama, kako ne bi ugrozile zdravlje drugih ljudi.

– Redovno perite ruke, održavajte mjere lične higijene, redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite – uputstva su za građane.

Preporučuju se i da pokušate da izbjegavate bliske kontakte prilikom pozdrava, da držite odstojanje u redu na kasi u supermarketu, i to tako što ćete kolica držati ispred sebe, kao i da držite odstojanje jedni od drugih pred šalterima banaka, pošta i u sličnim situacijama.

Srpskainfo