Ekspertski timovi Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve održaće danas prvi sastanak o spornim odredbama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin rekao je da će dijalog biti usredsređen na članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja.

– Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, tolerancijom i strpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju – ocijenio je Pažin i naglasio da politiku treba ostaviti po strani.

On je rekao da je “crvena linija” Ustav Crne Gore i potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu ravnopravno tretirani, “da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u tom odnosu između države i vjerskih zajednica”.

– To je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali vrlo smo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane – naglasio je Pažin.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da Zakon radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije su upozorili na, kako je navedeno, česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, “koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu djelatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine”.

– To nije dobra atmosfera za razgovor. Nadamo se da ćete sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se spriječi nastavak takvog zaoštravanja sa strane države – poručio je mitropolit Amfilohije u pismu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Vladu će u razgovoru predstavljati Pažin, koji je i ministar pravde, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

U ekspertskom timu za pregovore u ime Crkve su koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić i članovi Savjeta Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke – advokati Dragan Šoć, Zoran Lazarević i Damjan Ćulafić, kao i Vladimir Leposavić.

Izvor: SRNA/RTRS