U Pozorištu Prijedor održano je „Veče klavira“, koji je organizovala srednja Muzička škola „Savo Balaban“ sa ciljem prikupljanja novca za naredna takmičenja svojih učenika Nikole Đorojevića i Filipa Dukića.

Ovi mladi pijanisti su učenici drugog razreda srednje Muzičke škole iz Prijedora i zajedno imaju više od 100 osvojenih nagrada.

Nikola Đorojević (16) iz Novog Grada je dobitnik titule laureata na  24. Međunarodnom takmičenju u Šapcu, čime je dobio priliku da nastupi sa gudačkim orkestrom na otvaranju 25. Međunarodnog takmičenja mladih pijanista.

– Učestvovao sam u Beogradu, gdje sam osvojio drugu nagradu, prošle godine bio sam laureat na Primaveri na takmičenju „Slobomir“ u Bijeljini i Sremskoj Mitrovici – kaže Đorojević.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Nikola Đorojević

Dodaje da se priprema za takmičenja u Bijeljini, Varaždinu i Banjaluci.

– Klavir sviram od sedme godine. Ljubav se javila tako što sam posmatrao svoju stariju sestru kako svira. Tako sam zavolio klavir. Svaki dan vježbam i potrebno je jako puno vremena za to – objašnjava Đorojević.

Filip Dukić (16) iz Prijedora dobitnik je titule laureata na Međunarodnim takmičenjima „Slobomir“ u Bijeljini i „Bijenale“ u Banjaluci.

– Ovaj koncert u Prijedoru je dobra priprema za naredne koncerte i takmičenje, a i svaka podrška dobro dođe. Planiram da učestvujem sredinom marta na takmičenju u Bijeljini, potom u Varaždinu i Banjaluci – priča on.

Sa osmijehom na licu dodaje da između njega i Đorojevića ima i takmičarskog duha.

– Jesmo konkurencija jedan drugom, jer obično idemo na ista takmičenja, ali mi smo drugari, privatno se družimo i u dobrim smo odnosima – ističe Dukić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Filip Dukić

Ovi mladi virtuozi su osnovnu muzičku školu upisali 2011. godine, a potom osnovno muzičko obrazovanje nastavili kod profesorke Borjane Kurtović-Savić. Dukić je trenutno u klasi profesorke Brankice Crnogorac, a Đorojević u klasi profesorke Anđele Lajić. Profesorka Anđela Lajić priča da novac koji prikupe, pored odlaska na takmičenja, planiraju utrošiti i za posjete dvojice učenika eminentnim pedagozima.

– Radi se o dva izuzetno talentovana učenika naše škole, koji su prvenstveno svojim radom i postignutim rezultatima zaslužili da im se organizuje donatorski koncert. Obojica su skromni i požrtvovani i mi kao profesori imamo samo riječi hvale – ističe Lajićeva.

Direktor muzičke škole „Savo Balaban“ Aljoša Novaković kaže da je odlazak učenika na međunarodna takmičenja, poput onih u Francuskoj i Italiji, veliki finansijiski izdatak.

– Škola pomaže maksimalno u određenom segmentu, ali sve ostalo ostaje na finansijama roditelja. Novac od donatorskog koncerta će dobro doći njihovim roditeljima, jer ako je ikome teško, teško je roditeljima, jer oni moralno i finansijski učestvuju sa svojom djecom – ocijenio je Novaković.

On je dodao da se nakon zavidnih rezultata nakon godinu i po srednjoškolskog obrazovanja Dukića i Đorojevića samo može zamisliti šta će ovaj dvojac postići u naredne dvije i po godine.

– Mnogo je talenata u Muzičkoj školi. Iz kvantiteta se izvlači kvalitet, a u ovom slučaju taj kvalitet su njih dvojica. Oni su jedinstveni i predstavljaju naš grad, školu i zemlju – zaključio je on.

Ulaganje u mlade će se vratiti

Direktor muzičke škole „Savo Balaban“ Aljoša Novaković očekuje da će veću podršku mladim pijanistima pružiti grad i društvo te da će svaki vid ulaganja u njih biti višestruko vraćen zajednici.

– Neki dan, kada su bili na takmičenju u Šapcu, bio sam izuzetno ponosan kada sam vidio da nastup Đorojevića kao laureata prenosi RTS. On je dao jako prijatan intervju. Nije samo kvalitet imati đaka koji lijepo svira, kvalitet je kada imate đaka koji shvata šta svira, šta želi i još kada se obrati na takav način kako se on obratio… – istakao je Novaković.

Srpskainfo