Potpredsjednik DNS-a Darko Banjac izjavio je danas da ponašanje predstavnika SDS-a i PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH jasno potvrđuje da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske neće biti realizovani.

– Ima stara izreka – `Ne daj Bože, da se Srbi slože`. Očigledno je da na nivou BiH gdje treba da budemo jedinstveni, djelujemo kao jedan i gdje treba da bude iskazano jedinstvo predstavnika Republike Srpske to nije moguće – rekao je Banjac novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, jasno je da se vjerovatno formira nova skupštinska većina u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Vidjećemo u kojem pravcu će to ići. Smatram da je trebalo da bude ostvareno jedinstvo svih političkih predstavnika iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Naredni potezi SDS-a i PDP-a će pokazati šta se iza toga krije, ali sada je više nego jasno da sa njihove strane neće biti jedinstva – rekao je Banjac.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć, na prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, odluku o prestanku mandata, odnosno izboru i stupanju na dužnost članovima CIK-a BiH.

Za nove članove CIK-a izabrani su Vanja Bjelica Prutina i Јovan Kalaba, umjesto Branka Petrića i Novaka Božičkovića.

SRNA/RTRS