Burna reagovanja na sinoćnju odluku Predstavničkog doma PS BiH o zamjeni srpskih članova Centralne izborne komisije BiH i pokušaju zamjene jednog od dva hrvatska člana.

Vladajuće srpske stranke i HDZ BiH čiji su poslanici napustili sjednicu Doma, odluku su ocijenili neustavnom i nezakonitom, a direktnog predlagača, SDS-ovog Dragana Mektića, da je u službi Stranke demokratske akcije. Iz SDS-a i PDP-a odgovaraju – sada su stvoreni uslovi za “fer” izbore.

Dragan Mektić sa poslanikom Demokratske fronte Zlatanom Begićem predložio je smjenu čak pet članova CIK-a kojima je mandat davno istekao. Ista je i forma prijedloga i konstrukcija rečenica bez zakonski propisanog obrazloženja.

Umjesto srpskih članova Branka Petrića i Novaka Božičkovića, Mektić je predložio Јovana Kalabu i Vanju Bjelicu Prutina. Predložio je i reizbor bošnjačkih članova CIK-a Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića. Begić je, pak predložio Željka Bakalara u zamjenu za hrvatskog člana Stjepana Mikića.

– Јa sam danas predložio Predstavničkom domu da se izvrši zamjena za četiri člana Centralne izborne komisije kojima je istekao mandat prije nekoliko godina – rekao je poslanik SDS-a u PD PS BiH Mektić.

I ništa neobično, da Predstavnički dom ranije nije imenovao sedmočlanu Komisiju za izbor članova CIK-a. I da Komisija, kako to izborni zakon i nalaže, prije samo nekoliko dana nije usvojila Pravilnik o radu i odluku o raspisivanju konkursa.

No Mektićeva “žurba” dobila je svesrdnu podršku poslanika SDS-a, PDP-a, SDA, DF-a i manjih partija. Begićevoj je, međutim bez obrazloženja, izostala podrška Denisa Zvizdića i Šemsudina Mehmedovića. Prije nego su napustili skupštinsku salu poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a oštro su se suprotstavili ovom nezakonitom procesu, u kako tvrde, režiji SDA kojima je “u ruke predat” izborni proces.

– Јer su ostala dva iskusna Bošnjačka člana a ovdje smo izabrali ljude koji nemaju nikakvog iskustva. Šta se ustvari tu dešava? Koristeći Zakon mi bi morali izabrati pravne stručnjake koji imaju iskustvo u obavljanju izbornih poslova, a ne izabrati marginalce za poslijepodne u večernjim satima – rekao je zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH Nebojša Radmanović.

Umjesto iskustva u izbornom procesu, izabrani imaju stranačko, a po zakonu nikako ne bi smjeli. Јovan Kalaba je bio kandidat PDP-a na lokalnim izborima. Vanja Bjelica Prutina savjetnik Mirka Šarovića za vrijeme njegovog ministrovanja, a Bakalar i bivši i aktuelni savjetnik svog imenjaka Željka Komšića.

– Ako vi donosite odluku o smjeni članova CIK-a kojima je istekao mandat, a koji nisu završili svoj izborni ciklus odnosno izborno razdoblje koje je jasno definisano izbornim zakonom, radite to protuzakonito – naglasila je Borjana Krišto.

Nezadovoljan je i SBB. Fahrudin Radončić objavio je na svom tviter profilu da je SDA od juče povećala uticaj na CIK i pripremila teren za nove prevare nakon 2018.-e kada su, zahvaljujući prvenstveno reizabranim bošnjačkim članovima, noć uoči izbora nekažnjeno promijenili više od 6.500 članova biračkih odbora. Dodatno je ojačan upliv politike u rad CIK-a, poručuje i bivši član Vehid Šehić.

– Ono što zabrinjava, govori se o uticaju jedne stranke ili neke druge stranke i to samo još više urušava integritet i kredibilitet institucije koja se zove CIK – poručio je Šehić.

Na sve počinjene nezakonitosti, u PDP-u tvrde kako fer izbori tek predstoje.

– I naša poruka je da je ovo tek početak i da će ovakvih stvari biti još u narednom periodu – rekao je PDP-ov Igor Crnadak.

Osim ako oštećeni primjera radi ne pokrenu tužbu pred Sudom BiH i ne zaustave apetite “novoustanovljene” koalicije. Ni ostale parlamentarne partije, međutim nisu bez mogućnosti, poput zaustavljanja svih procesa u Savjetu ministara za šta je potreban po jedan glas iz sva tri konstitutivna naroda.

Kako god kriza u BiH se produbljuje, a CIK je od jutros i bez predsjednika, jer je sinoćnja odluka odmah stupila na snagu.

RTRS