U Crnoj Gori se i večeras, uz blagoslov Eparhijskog savjeta Srpske pravoslavne crkve, održavaju litije od sjevera do primorja te države koje su masovnije nego do sada.

Iguman manastira Zagrađe Lazar rekao je ispred Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Plužinama da su donosioci Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori svojim ponašanjem i time što su narod izveli na ulice pokazali da su loši političari.

– Oni koji su donijeli ovaj nakaradni zakon, protiv koga se mi borimo jer veoma dobro znamo šta iza toga stoji, brzo su to prebacili na politički nivo i pokušavaju da nas optuže da se bavimo politikom. Nije nemoguće da mi mnogo više od njih znamo o politici, a o tome šta je crkva oni ne znaju ništa. U tome je velika razlika – poručio je iguman Lazar.

Iguman je naglasio da se upravo po tome što crkvu i narod pokušavaju da optuže da se bave politikom vidi njihova namjera da, kada to dovedu do nivoa koji njima odgovara, narod ponovo uvedu u političke razmirice i svađe.

– Mi samo tražimo da ono što je naša zajednička kuća, a to je naša crkva, bude u vlasništvu onih i čija je, kao što je i kuća svakoga od nas. To je toliko prosto da ljudima i na Zapadu i na Istoku nije jasno da li je moguće da je neko donio takav zakon – rekao je iguman Lazar.

On je istakao da zbog toga narod treba da zna da ova molitvena okupljanja neće imati veliki značaj ukoliko jedinstvo koje je stečeno na njima ne bude primijenjeno i na svakodnevni život.

– I dok se danas pojavljuje sve više kvaziintelektualaca i kvazipolitičara, svi oni zaboravljaju da je riječ o prostoj stvari koja se zove svojina – poručio je iguman Lazar, besjedeći ispred crkve Svetog Јovana Krstitelja u Plužinama, nakon što je završen moleban.

Nakon toga litija je krenula ustaljenom maršrutom, a predvodili su je, uz igumana Lazara, i iguman Pivskog manastira Јeftimije i plužinski paroh jerej Miroslav Mihailović.

Paroh se obratio Pivljanima i zahvalio im za mir, slogu, međusobno praštanje, odanost i što, kako je naveo, dostojanstveno pokazuju glavešinama, predsjedniku i zvaničnicima iz Vlade da ovo neće proći i da ne daju svetinje.

Paroh Mihailović je rekao da će Crkva kao razumna organizacija poslušati glas ljekarske struke o novonastaloj situaciji u vezi sa virusom korona i pratiće šta se dešava, a Episkopski savjet će do nedjelje, 15. marta, donijeti odluku da li će litije biti nastavljene.

Izvor: SRNA/RTRS