Danas je ozvaničen nastavak radova na izgradnji kuće književnika Branka Ćopića u Hašanima. Za prvu fazu izgradnje Vlada Republike Srpske izdvojila je stotinu hiljada maraka.

Izgradnjom kuće upotpuniće se projekat Bašta sljezove boje-Hašani, što će biti prilika za organizovanje kulturnih manifestacija u rodnom mjestu velikana pisane riječi.

– Mi Ćopićevi Hašanci, odnosno zavičajno društvo Branko Ćopić Hašani, smo obradovani ovim današnjim početkom. Nadamo se da će ovo biti zaista ozbiljan početak – izjavila je predsjednica Zavičajnog društva Branko Ćopić Hašani Dušanka Dakić.

– Drago mi je da je već konačno dogovoreno da se definitivno krene u završetak radova i da se Brankova kuća konačno završi – izjavio je direktor Teatar “Scene” iz Novog Grada Srećko Marčeta.

Ako sve bude teklo planiranom dinamikom kuća Branka Ćopića trebalo bi da bude završena do 15.juna. Opština Krupa na Uni radi projekat rasvjete od škole do rodne kuće Ćopića.

– Ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da na ovome nećemo stati jer ćemo nastaviti da realizujemo projekat koji je osmišljen još povodom stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića 2015.godine. Taj projekat je nazvan Bašta sljezove boje i ima za cilj potpunu revitalizaciju rodnog mjesta Branka Ćopića – izjavila je pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

– Sada je u izradi zoing plan, radi ga Geo put, gdje će svi ti sadržaji biti postavljeni – izjavio je načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture najavili su da će tokom ove godine biti izdvojeno još sredstava za potpuno uređenje i opremanje kuće Branka Ćopića.

RTRS