Na području Policijske uprave Prijedor u februaru ove godine evidentirano je 87 krivičnih djela ili za oko devet odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.


“Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 65,5 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 89 odsto. Nadležnom tužilaštvu podnesen je 81 izvještaj protiv 78 lica, od kojih su 42 povratnici u vršenju krivičnih djela, a evidentiran je i jedan maloljetni izvršilaca krivičnog djela”, naveo je Mikanović na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, najveći broj izvršenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta iz oblasti je imovinskih delikata, i to 53, od čega se na krađe odnosi 12, a na teške krađe 10 krivičnih djela. Rasvijetljenost krivičnih djela protiv imovine po nepoznatom izvršiocu iznosi 70,4 odsto, a ukupna 85 odsto.

“U strukturi imovinskih delikata 20 je slučajeva krađe struje i tri skidanja službenih pečata u vezi sa krađom struje i učešće ovih djela je u ukupnom broju je 26,4 odsto”, naveo je Mikanović.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da je tokom februara evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 30 prekršaja.

“U februaru je iz saobraćaja isključeno 197 vozača, od kojih 172 zbog upravljanja pod uticajem alkohola, što znači gotovo šest dnevno”, naglasio je Milašin.

On je podsjetio da je u 2019. godini bila 21 saobraćajna nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora u kojima je šest lica smrtno stradalo, dok je 10 lica povrijeđeno.

“U ovoj godini bila je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradao vozač traktora. S obzirom na predstojeću sezonu poljoprivrednih radova, apelujemo da vozači traktora upravljaju tehnički ispravnim traktorima, da se pridržavaju zakonom propisanih odredbi, da koriste rotaciono svjetlo na traktoru i da imaju ispravne svjetlosne uređaje na priključnim vozilima”, dodao je Milašin.

načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović apelovao je da građani prilikom priprema poljoprivednih površina postupaju veoma oprezno kako ne bi dolazilo do požara i neželjenih posljedica, kao i da pozovu policiju i vatrogasce ako uoče nekontrolisano širenje vatre.

Agencije