U Prijedoru je 31 osoba pod zdravstvenim nadzorom, ali nema ni jedne osobe koja je zaražena ovim virusom , potvrđeno je nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

Epidemiolog prijedorskog Doma zdravlja Milica Otković potvrdila je da je od tog broja 18 muškaraca i 13 žena i da ni jedna nema simptome respiratorne infekcije, a da su oni uglavnom iz Italije, NJemačke i Austrije.
“Svi kontakti , koji su takođe pod nadzorom, su bez simptoma, a data im je preporuka da budu u svojim kućama, a u slučaju pojave simptoma ili eventualno nečeg drugog doći će do drugačije preraspodjele odnosno stavljanja u izolaciju, koja podrazumijeva zabranu kretanja van kuće”, istakla je Otkovićeva.
Sa sjednice Štaba je upućen apel građanima koji dolaze iz zemalja sa lokalnom transmisijom, da se na broj Higijensko-epidemiološke službe 052 238 104 jave, kako bi ti ljudi bili stavljeni pod nadzor i time bili spriječeno eventualno širenje novog korona virusa , ako se on pojavi.
“Naše građane molimo da se pojačaju mjere lične higijene, prvenstveno higijene ruku, da je obustava škole preventivna mjera te da pogotovo srednjoškolci što manje odlaze u kafiće i na druga okupljanja”, rekla je Otkovićeva dodajući da mjesta panici nema i da u gradu nema nijednog registrovanog slučaja te da će , ukoliko bude, građani biti blagovremeno obaviješteni.
Otkovićeva je naglasila da se sistematski pregledi prvačića u Domu zdravlja obustavljaju i da će biti nastavljeni početkom aprila, kada bude nastavljena i nastava u školama.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio novinarima da je današnja sjednica Štaba za vanredne situacije održana povodom odluka Vlade Republike Srpske, a u skladu sa događajima vezanim za prevenciju od oboljenja od virusa korona.
“Mi smo naložili da se sve odlukeVlade ispoštuju i procijenili smo da nije neophodno da se obustavlja rad dječijih vrtića”, istakao je Đaković te dodao da će Štab za vanredne situacije i dalje pratiti situaciju i o svemu obavještavati javnost.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik RS”, broj: 121/12 ) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora (“Službeni glasnik grada Prijedora”, broj:7/13 ), na sjednici održanoj dana 11.03.2020 Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sledeće:

ZAKLJUČKE
1. Obavezuju se sve institucije i sva fizička i pravna lica na području grada Prijedora da u potpunosti sprovode zaključke Vlade Republike Srpske donesene dana 10.03.2020. godine, radi sprečavanja pojave i širenja novog korona virusa.
2. Gradski štab za vanredne situacije je zauzeo stav da se nastavi rad vrtića na području grada Prijedora pod uslovom pojačanih mjera higijene , praćenja i nadzora zdravstvenog stanja djece koja borave u vrtićima.
3. Na području grada Prijedora u dosadašnjem periodu nije bilo pojave oboljenja od novog korona virusa , a zdravstvene ustanove na području grada Prijedora su preduzele potrebne mjere pripreme i izolacije lica koja su dolazila iz područja zahvaćenih novim korona virusom .
4. Obavezuju se javna preduzeća i ustanove i druga pravna lica da intenziviraju aktivnosti na sprovođenju mjera higijene, dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima i prostorijama u kojima obavljaju svoju djelatnost.
5. Obavezuje se a.d. “Komunalne usluge” Prijedor da intenziviraju aktivnosti na odvozu i sanitarnom zbrinjavanju otpada, a a.d. Vodovod” Prijedor da intenziviraju aktivanosti na kontroli higijenske ispravnosti vode za piće i kontrolu rezidualnog hlora.
6. Obavezuju se sve zdravstvene ustanove na području grada Prijedora da u skladu sa posebnim planovima rada u uslovima pojačane opasnosti i dalje preduzimaju sve neophodne mjere izolacije i liječenja eventualno oboljelih od novog korona virusa.
7. Preporučuje se građanima na području grada Prijedora da redovno primjenjuju mjere lične higijene, a prije svega redovno pranje ruku, da vrše redovno provjetravanje i održavanje higijene prostorija u kojima borave kao i izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju ili dolaze iz područja zahvaćenih novim korona virusom.
8. Obavezuju se zdravstvena i veterinarska inspekcija na području grada Prijedora da nastave sa intenzivnim aktivnostima kontrole sprovođenja sanitarno higijenskih mjera i da nalože sprovođenje dodatnih sanitarno higijenskih mjera u skladu sa ukazanim potrebama radi zaštite zdravlja stanovništva.

KOMANDANT:
Milenko Đaković

prijedorgrad