Predsjednik prijedorskog Gradskog odbora SDS-a Milan Tubin zatražio je danas javno izvinjenje od Udruženja novinara Republike Srpske i od svih medija i portala koji su prenijeli njihovo saopštenje u kojem se osuđuju “pritisci” Tubina na lokalnu medijsku kuću u Prijedoru, Informativno-poslovni centar `Kozarski vjesnik`”.
Tubin, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, navodi da su u tom saopštenju ishitreno iznesene neistine o njemu.

“Odgovorno tvrdim da ničim ne vršim pritisak ni na koga. Oni nisu provjerili taj navod, niko me od njih nije nazvao i pitao”, rekao je Tubin na konferenciji za novinare, reagujući na jučerašnje saopštenje Udruženja novinara Republike Srpske.

On je ocijenio da Udruženje treba da štiti novinare, ali da nema pravo da reaguje dok ne provjeri činjenice, kao i da novinar nema pravo da izaziva konfliktnu situaciju, a da onda traži i očekuje zaštitu.

“Imam pravo da se ne slažem, ali to nije pritisak”, rekao je Tubin i pozvao policiju da djeluje prema onima koji nekome prijete na bilo koji način, pa i posredstvom društvenih mreža, podsjećajući da je tražio i u Narodnoj skupštini da ta oblast zakonom bude bolje regulisana.

Tubin je na jučerašnjoj konferenciji za novinare optužio direktora “Kozarskog vjesnika” Zorana Sovilja za loše vođenje ove kuće, ali je odbacio bilo kakvu povezanost sa prijetnjama koje su mu upućene posredstvom “Fesjbuka”.

Udruženje novinara Republike Srpske potom je saopštilo da konferencije za medije ne smiju da služe za lične obračune sa medijskim radnicima, te da zaštitu svojih prava, ukoliko smatra da su ona radom pojedinih medija ugrožena, može da zatraži pred za to nadležnim organima.

I Zoran Sovilj juče je prije Tubina održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su u napade na njega i na ovu medijsku kuću uključeni neki političari, odnosno narodni poslanici i da je nakon određenih tekstova i reagovanja redakcije “Kozarskog vjesnika” na napade Tubina na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici lista uslijedila ozbiljna prijetnja direktoru.

“I do ozbiljnog upozorenja u kojem se pita da li sam zaboravio šta mi je bilo sa stanom, jer je bilo davno, pa sam se opustio”, rekao je Sovilj na konferenciji u Prijedoru.

Sovilju je 2001. godine miniran stan u kojem je boravio, a sada je putem “Fejsbuka” dobio komentar “da je zaboravio šta mu je bilo sa ulaznim vratima, pa se opustio”.

Portparol Policijske uprave Prijedor Vesna Pačariz potvrdila da je da Sovilj prijavio slučaj policiji i da je u toku utvrđivanje navoda iz prijave.

Agencije