Gradski odbori SNSD i PDP u Bijeljini potpisali su sporazum o koalicionoj saradnji na lokalnom nivou, što bi moglo da dovede do krize u PDP, slično krizi u SDS, čak iz istih razloga: Gradski odbor PDP ušao je u koaliciju sa partijom Milorada Dodika bez odobrenja vrha stranke.

Sporazum uključuje i podršku zajedničkom kandidatu za gradonačelnika i formiranje vlasti nakon izbora u oktobru.

– Ove dvije političke opcije imaju ozbiljan kapacitet, trenutno su najsnažnije u gradu i treba da nose teret odgovornosti u lokalnoj zajednici, isključivo u opštem interesu građana Bijeljine – izjavio je predsjednik Gradskog odbora SNSD Nedeljko Ćorić, prenosi Srna.

On je rekao da ime kandidata za gradonačelnika Bijeljine još nije poznato, te da cilj ove koalicije, koja bi trebala uključiti više od 10 političkih partija na lokalnom nivou, nisu pozicije, nego program za bolju budućnost u narednim godinama.

Ćorić je naveo da su koaliciji sa bijeljinskim SNSD do sada prišli SP, Demos, NDP, Savez za novu politiku i PDP, te da slijede dogovori sa Ujedinjenim Srpskom i DNS, a spremni su i za razgovor s aktuelnim gradonačelnikom Mićom Mićićem i njegovom grupom, nikako sa SDS.

Prema njegovim riječima, ova generacija političara u gradu smogla je dovoljno snage da pređe preko nekih animoziteta.

– Nećemo nazad, hoćemo da zajedno gradimo bolju budućnost – poručio je Ćorić.

Foto: InfoBijeljina

Predsjednik Gradskog odbora PDP Slaviša Marković rekao je novinarima da je siguran u pobjedu kandidata za gradonačelnika Bijeljine i vladavinu ove koalicije u naredna tri i više mandata. On je izrazio žaljenje zbog načina razlaza sa Mićićem i SDS u gradu, kao i izgubljenog međusobnom povjerenja, te dodao da „Mićić sada formira svoju stranku“.

– Definitivno smo prelomili i dogovorili političku saradnju sa SNSD, da preuzmamo teret odgovornosti u Bijeljini za bolji život i standard građana – istakao je Marković.

Ćorić i Marković su naveli da sporazum podrazumijeva i saradnju u Skupštini grada do lokalnih izbora, te da već imaju 18 odborničkih mjesta, što je skupštinska većina u Bijeljini.

Međutim, predsjednik PDP Branislav Borenović je izjavio da Predsjedništvo PDP nije razmatralo, niti dalo saglasnost za potpisivanje bilo kakvog koalicionog sporazuma u Bijeljini.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On kaže da statut PDP jasno propisuje da Predsjedništvo PDP gradskim i opštinskim odborima daje saglasnost kod zaključivanja koalicionih sporazuma na nivou jedinica lokalne samouprave, što nije bio slučaj u Bijeljini.

– Organi PDP će preduzeti adekvatne korake u vezi sa ovom situacijom – rekao je Borenović.

Oglasila se i članica Predsjedništva PDP i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić, koja je takođe rekla da koalicioni sporazum za Bijeljinu nije imao saglasnost Predsjedništva stranke.

Коалициони споразум између градских одбора ПДП и СНСД Бијељине није имао сагласност Предсједништва странке. То је мој…

Posted by Jelena Trivic on Petak, 13. March 2020.

– To je moj komentar na potpisani sporazum. Moj lični stav o koaliciji sa SNSD je, mislim, svima dovoljno poznat – napisala je Trivićeva na Fejsbuku.

Možete da nas pratite i na Faceb
Srpskainfo