Pripadnici Policijskih uprava Banjaluka i Prijedor podnijeli su izvještaje protiv ukupno šest osoba zbog sumnje da su, u odvojenim slučajevima, raznim malverzacijama zaradili oko 1,4 miliona maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prijedorska policija podnijela je izvještaj protv četiri osobe zbog štete od oko 150.000, a u Banjaluci su dvije osobe osumnjičene da su krivičnim djelima nezakonito stekli više od 1,22 miliona maraka.

Izvor Srpskainfo otkriva da se četvorka iz Prijedora sumnjiči da su u zemljama Evropske unije fingirali saobraćajne nesreće i na taj način izvlačili novac iz osiguranja.

Nastanjeni u Njemačkoj

Izvještaj je podnesen protiv Željka V. iz Prijedora, Antona Š, Gordana Š. i Gorana B, svi trenutno nastanjeni u Njemačkoj.

– Osumnjičeni se terete da su krivična djela počinili u periodu od 2014. do 2018. godine. Oni se terete da su na području više evropskih zemalja fingirali saobraćajne nesreće i u svakoj od njih navodili da je učestvovao vozač čiji je automobil registrovan u Prijedoru – kaže izvor Srpskainfo.

Za sada se zna da su fingirali najmanje šest saobraćajnih nesreća, i to na putevima u Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Luksemburu i Lihtenštajnu.

– Uglavnom su prikazivali da su u nesrećama učestvovala luksuzna vozila i onda naplaćivali novac od osiguravajućih kuća u toj zemlji. Te osiguravajuće kuće su zatim potraživale novac od osiguranja u Republici Srpskoj – ističe naš sagoovornik.

Prema njegovim riječima, oni su prevarili osiguravajuće kuće „Nešković“, „Drina“, „Vinder“, „Jahorina“, „Atos“ i „Krajina osiguranje“. Svako ovo osiguranje je prevarano za iznose od 20 do skoro 37 hiljada maraka.

Privredni kriminal

Banjalučka policija otkrila je slučaj sa mnogo većom štetom u privrednom kriminalu, te je zbog toga podnijela izvještaje protiv Srđana K. i Diega Crebela iz Hrvatske. Sumnjiče se da su oštetili firmu „Novi metal“ iz Banjaluke.

Zanimljivo je da, između ostalog, Crebela sumnjiče da je nelegalno novac isplatio Jovanu Jošilu, koji je veoma poznat banjalučkoj policiji po krivičnim djelima i važi za žestokog momka.

Srđana policija sumnjiči da je počinio krivična djela povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništenje.

– Za Crebela postoji osnova sumnje da je počinilo krivična djela “zloupotreba položaja odgovornog lica” i “povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništenje” – rekla je portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić, navodeći inicijale osumnjičenog.

Fiktivan ugovor

Srđana policija sumnjiči da nije vodio poslovne knjige i knjigovodstvene evidencije, te nije dostavljao finansijske izvještaje.

Crebela policija tereti da je kao direktor firme tokom 2018. godine sačinio fiktivan ugovor sa neistinitm sadržajem  i upotrijebio ga kao pravi.

– Iskoristio je svoj položaj i ovlaštenje i sa bankovnog računa firme „Novi metal“ sebi isplatio 1.190.480 maraka. Pored toga, bez ikakvog pravnog osnova plaćao je lične troškove Jovanu Jošilu u ukupnom iznosu od 30.659 maraka. Time je ukupno oštetio ovu firmu za 1.221.140 maraka – rekao je izvor Srpskainfo.

Osiguranička prevara

Portaprol Policijske uprave Prijedor Vesna Pačariz je rekla da su osumnjičeni u Prijedoru terete za više krivičnih djela.

– Protiv ove četvorke biće podnesen izvještaj zbog krivičnih djela “osiguranička prevara”, “faslifikovanje isprava” i “falsifikovanje ili uništenje službene isprave” – pojasnila je ona.

Srpskainfo