Epidemija Kovida-19 biće pod kontrolom u junu ukoliko sve pogođene zemlje ozbiljno sprovedu snažne mjere za kontrolu na državnom nivou, rekao je Džung Nanšan, poznat kineski stručnjak za respiratorni sistem i šef stručne grupe za borbu protiv korona virusa.

Džung je upozorio da mnoge zemlje još ne preduzimaju ozbiljne mjere i pozvao na jačanje međunarodne komunikacije o korona virusu tokom globalnog širenja.

– Korona virus je ljeti manje aktivan kad je temperatura relativno visoka – objasnio je Džung, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI).

Međutim, kako je dodao, kraj epidemije zavisi od mjera svake zemlje.

– Ako sve više pogođenih zemalja ozbiljno preduzimaju mjere, vjerujem da će epidemija biti završena do kraja juna – dodao je on.

SvJetska zdravstvena organizacija (SZO) je u srijedu najavila da je zaraza korona virusom prerasla u pandemiju.

– To je najviši nivo upozorenja – rekao je Džung.

On je pozvao sve zemlje da preduzimaju mjere na državnom nivou za prevenciju i kontrolu korona virusa.

– Uzimajući jaku infektivnost virusa u obzir, intervencija na državnom nivou je neophodna – rekao je Džung.

Do sada je u zemljama izvan Kine potvrđeno više od 40.000 slučajeva. Stopa smrtnosti je veoma visoka, oko 3,2 odsto. Ova situacija je slična u Vuhanu, najpogođenijem gradu Kine na početku epidemije – rekao je Džung.

Stopa smrtnosti u Kini izvan grada Vuhana je ispod jedan odsto. Visoka stopa smrtnosti u drugim zemljama znači da građani i ljekari nisu dovoljno oprezni, zaključio je stručnjak Džung Nanšan.

Izvor: Tanjug