Nakon jučerašnjeg potpisivanja koalicionog sporazuma između gradskih odbora SNSD i PDP Bijeljina, predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da Predsjedništvo PDP-a nije razmatralo niti dalo saglasnost za potpisivanje bilo kakvog koalicionog sporazuma u Bijeljini.

Ovim povodom, najavio je da će organi PDP-a preduzeti adekvatne korake u vezi sa ovom situacijom.

Borenović je istakao da statut PDP-a jasno propisuje da Predsjedništvo PDP-a gradskim i opštinskim odborima daje saglasnost kod zaključivanja koalicionih sporazuma na nivou jedinica lokalne samouprave, što nije bio slučaj u Bijeljini.

Potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić, potvrdila je Borenovićeve riječi da nije postojala saglasnost Predsjedništva PDP vezana za potpisivanje koalicionog sporazuma između PDP i SNSD Bijeljina, kao i da je Predsjedništvo jedini organa koji može da donese takve odluke.

U telefonskom razgovoru sa predsjednikom Gradskog odbora PDP Bijeljina i potpredsjednikom PDP RS Slavišom Markovićem, portal „Dešavanja u Bijeljini“ je na pitanje da li je istina da će koalicioni sporazum sa Gradskim odborom SNSD-a Bijeljina biti stavljen van snage od strane vrha PDP-a  jer nije dobijena saglasnost Predsjedništva PDP RS i predsjednika Borenovića dobio odgovor: ’’Valjda sam ja vrh PDP’’.

Imao sam saglasnost za potpisivanje sporazuma

Na pitanje da li je imao saglasnost Borenovića za potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNSD u Bijeljini Marković je odgovorio: ’’Naravno, znači Odluka Glavnog odbora, Gradskog odbora i Predsjedništva. Ja sam vrh PDP-a. Kako vrh PDP-a može smatrati da sporazum nije validan kad sam ja vrh PDP. Sve je u redu i bez potrebe…ja sam vrh PDP, kad ja kažem da je informacija netačna, informacija nije tačna“, bio je izričit Marković.

Po Markovićevim tvrdnjama, dakle sporazum koji je juče potpisan u Bijeljini između PDP i SNSD ostaje na snazi, PDP RS ga neće staviti van snage kao što je uradio SDS RS u slučaju koalicionog sporazuma Mićić-Dodik, a kako će reagovati Predsjedništvo PDP RS i sam Borenović vidjećemo sledeće sedmice nakon održane sjednice Predsjedništva PDP.

Statut PDP-a jasno propisuje da Predsjedništvo PDP-a gradskim i opštinskim odborima daje saglasnost kod zaključivanja koalicionih sporazuma na nivou jedinica lokalne samouprave, što nije bio slučaj u Bijeljini, izjavio je juče Branislav Borenović predsjedik PDP.

Izvor: desavanjaubijeljini.com