Poslije područnih saveza Bijeljina i Gradiška Vico Zeljković predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je posjetio i fudbalsko područje Prijedor, sastavljeno od dva gradska saveza Prijedor i Novi Grad i jedan opštinski Kozarska Dubica.

Tom prilikom Zeljković je istakao da je PFS Prijedor jedan od glavnih oslovaca republičke fudbalske organizacije, a razgovaralo se o budućoj saradnji, pomoći klubovima, oslobađanju troškova kotizacija i službenih lica, kao i predstojećim izborima na svim nivoima, od opštinskih/gradskih, područnih, do onih na nivou FSRS i FS BiH.

 

-PFS Prijedor je uvijek bio jedan od glavnih oslonaca FSRS, imao je kvalitetan i odgovoran kadar, saradnja je do sada bila na visokom nivou i nema razloga da tako ne bude i dalje. Želja nam je u prvom redu da nešto promijenimo, a to se odnosi na uslove, tačnije hoćemo da pomognemo klubovima, da ih rasteretimo po pitanju plaćanja kotizacije i službenih lica, a da se taj novac ubuduće usmjerava u infrastrukturu na stadionima, izgradnju terena i omladinske pogone, da još više omasovimo fudbal Republike Srpske – istakao je Vico Zeljković.

Prvi čovjek PFS Prijedor Mile Mandić iz Kozarske Dubice je upoznao Zeljkovića sa sljedećim činjenicama:

-Imamo ukupno 33 kluba od kojih je 31 aktivan i takmiči se, jedini smo registracioni savez i imamo više od dvije hiljade registrovanih fudbalera i fudbalerki. Na infrastrukturi se, u prethodnom periodu, nije radilo mnogo, jedino je Gradski stadion u Prijedoru, na kojem utakmice igra Rudar Prijedor, radilo na poboljšanju uslova. Želja nam je da u narednom periodu apliciramo za projekte UEFA i FIFA koji dolaze posredstvom FS BiH i FSRS, a Kozarska Dubica, Novi Grad i Prijedor treba da dobiju po jedan teren sa vještačkom podlogom u skorijoj budućnosti.

Dragan Banjac je istakao da će PFS Prijedor i dalje davati podršku prvom čovjeku FSRS u narednom periodu kako u septembarskim republičkim, tako i decembarskim izborima na nivou Fudbalskog saveza BiH.

-Slobodno mogu da kažem da nas čeka svijetla budućnost jer je FSRS dobio mladog i punog enerije predsjednika i njegov izbor je dobar ne samo za fudbale Republike Srpske već i BiH. Vici Zeljkoviću dajemo apsolutnu podršku u kandidaturi za predsjednika FSRS i ne smijemo da dozvolimo da nam neko drugi “kroji” sudbinu , nego sami mi da radimo i stvaramo vlastitu bolju budućnost. O prošlosti nećemo da razgovaramo, a PFS Prijedor, kao bitan činilac FSRS ima snagu i kvalitet da se suprostavi svima onima koji misle drugačije – rekao je Dragan Banjac.

Predstavnici klubova su uglavnom pričali o problematici s kojom su se susretali u prethodnom periodu, a razgovaralo se i o terenu koji treba da bude sagrađen u prijedorskom naselju Gomjenica, ali je sve zapelo zbog komplikacija sa Gradskom upravom. Takođe, Gradski stadion u Prijedoru vrlo brzo bi trebalo da dobije reflektore.

-Ovo je prvi sastanak u nizu, a održaćemo još nekoliko u Prijedoru, ne samo na nivou područja, već i gradskih i opštinskih saveza. Prepoznajem dobru volju i energiju, potrebni su nam iskreni saradnici koji će da štite interese i autonomnost FSRS, a da deset do petnaest dana javnost će biti upoznata sa planom i programom oporavka fudbala Republike Srpske koji pripremamo na osnovu dosadašnjih stečenih iskustava i razgovora sa fudbalskim predstavnicima od Novog Grada do Trebinja. Dajemo podršku rukovodstvu PFS Prijedor da istraje u svim svojim namjerama – dodao je na kraju Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sastanak je održan u konferencijskoj sali hotela “Prijedor”, a predstavnici gradskih saveza Prijedor i Novi Grad, te opštinskog Kozarska Dubica dali su jednoglasnu podršku Vici Zeljkoviću u isticanju kandidatura za predsjednika fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH.

Pored predsjednika Vice Zeljkovića na sastanku u Prijedoru bio je i generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić, odnosno član Izvršnog odbora FSRS Dragan Banjac. PFS Prijedor predstavljao je Mile Mandić zajedno sa tehničkim sekretarom Emilijom Maksimović, GFS Prijedor Slaviša Kralj, GFS Novi Grad Ernest Šabić, a OFS Kozarska Dubica Zoran Pekić. Na skupu je bio i član Skupštine FS BiH iz ovog područja Milan Vuković (Dobrljin), kao i predstavnici vodećih klubova: Mladen Bosančić (Sloboda, Novi Grad), Sveto Krecelj (Omarska) i Rodoljub Topić (Borac, Kozarska Dubica).

Nakon što je saslušao predstavnike svih gradskih i opštinskih saveza i klubova, Vico Zeljković je u ime FSRS obećao i pomoć. Svi klubovi, njih 33 dobiće po petnaest sportskih torbi sa grbom FSRS i imenom kluba, to je oko 500 torbi vrijednosti oko 15.000 maraka. Takođe, svim klubovima biće podeljeno i po deset lopti.

FSRS će pomoći omladinski turnir u Kozarskoj Dubici 2. i 3. maja čiji će pokrovitelj biti PFS Prijedor, FK Omarska će u ime izgradnje infrastrukture biti oslobođena kotizacije obzirom da u ovom klubu postoji veliki entuzijazam, dok će kompletan omladinski pogon Radnika Urije dobiti sportsku opremu, garnituru dresova.

FSRS će se uključiti u proslavu jubileja FK Sloboda Novi Grad koja slavi 110. rođendan, klub će biti pomognut sa 5.000 maraka, a FSRS će za više od vijeka postojanja Novom Gradu darivati i jedan teren sa umjetnom travom.

Izvor: FS RS