Na teritoriji cijele Srbije proglašeno je vanredno stanje, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

– Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika – rekao je predsjednik Srbije.

Kako Vučić navodi, Srbija mora da uradi sve što može da ljudima pomogne.

– Naši roditelji, naši stariji su izgradili naša sela, naše puteve i pruge… Izgradili sve što imamo u našoj zemlji. I moramo da učinimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo – rekao je Vučić.

To je naveo kao primarni razlog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cijele Srbije.

Odluka nije donijeta lako, naveo je.

– Mi smo uradili mnogo stvari i želim posebno da se zahvalim ljekarskom timu – navodi Vučić i dodaje – Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i mejrama, ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama.

Ističe da su oni najdisciplinovaniji dio društva.

– Neće stradati naša djeca, stradaće naši roditelji i zato ih molim da ne izlaze iz kuće – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da će biti organizovana i pomoć starijim licima.

View this post on Instagram

"Srbija je danas u ratu protiv opasnog i opakog protivnika kog naša zemlja mora da pobedi! Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali i gradili ovu zemlju. To je borba pre svega za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije. Oni su izgradili naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji danas imamo. Danas su oni napadnuti pre svega i moramo uraditi sve da im pomognemo. Posle iskustva i svega što smo zajednički prošli, na osnovu Ustava Republike Srbije, obaveštavamo vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije. Odluka stupa na snagu upravo u ovom trenutku. Ovo će za nas biti najteža bitka." – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti #COVID19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

– Od sutra nema škole, vrtića i fakulteta. Dezinfikovaće se svi prostori, poručio je preVučić i naveo da će se školski program emitovati preko televizijskih kanala – RTS3 i RTS Planeta.

Vučić je istakao da je zamolio predsjednika Kine Si Đinpinga za pomoć.

– Od sutra bolnice u kojima se liječe oboljeli od virusa korona čuvaće Vojska. Srbije.

Istakao je da će policija sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.

Izvor: Agencije