Na području Prijedora do sada nije bilo pojave oboljenja od virusa korona, a Štab za vanredne situacije sastao se večeras da bi rad uskladio sa odlukom Vlade Republike Srpske o proglašenju vanredne situacije, izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković i apelovao da pojedinci ne šire lažne vijesti na društvenim mrežama kojim šire paniku među građanima.

– Pojavljuju se na mrežama netačne ili lažne informacije i stvaraju zabune među građanima koji su i ovako opterećeni. Molim sve savjesne građane da to ne čine i da ne stvaraju dodatno uznemirenje i paniku – rekao je Đaković na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba u Prijedoru.

On je pozvao građane da poštuju sve mjere Štaba i da vode računa o ličnoj higijeni i higijeni prostora u kojem borave.

Na pitanje da li će biti odgođena sjednica Skupštine grada najavljena za srijedu, kao što su to su učinili Banjaluka i druge lokalne zajednice, Đaković je najavio da će odluka o tome biti donesena sutra.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je pod zdravstvenim nadzorom 195 lica, a 128 u kućnoj izolaciji, te da su svi bez simptoma.

– Molim osobe koje na granici dobiju rješenje o izolaciji da ne dolaze u Dom zdravlja nego da nam se obrate na broj telefona 052 238 104 gdje će dobiti uputstva – navela je Otkovićeva.

Ona je dodala da bi HES sutra trebalo da dobije još dva telefonska broja i još osoblja budući da dnevno treba pozvati 323 pacijenta, pored novih pacijenata koji se svakodnevno javljaju.

– Tu su tri medicinske sestre, sutra očekujemo i četvrtu. Rade u dvije smjene od 8.00 do 20.00 časova. Imamo sličnu situaciju kao i prilikom poplava da, kada pričamo, a neko drugi nas zove, signal pokazuje zvono, a ne zauzeće i zato ljudi misle da se ne javljamo – pojasnila je Otkovićeva.

SRNA/RTRS