Srpski član pedsjedništva Milorad Dodik rekao je danas na konfereniciji za novinare, da nadležne institucije čine sve da suzbiju virus korona.

– Situacija je teška zato što je neizvjesna. Sinoć ste mogli da čujete da je Njemačka zatvorila svoje granice i da je EU donijela odluku da zabrani izvoz medicinske opreme izvan EU. Moramo se tome prilagoditi – rekao je on.

– Ako nemate odgovrnost prema sebi, nemate ni prema drugima – izjavio je on.

Dodik je poručio da samo cjelovit sistem mjera može da donese rezultat.

– Danas ćemo u Predsjeništvu BiH imati sastanak. Preldožćiću da se stopa rezervi smanji za pola. To bi bitno uticalo na likvidnost samih banaka. Vjeruejm da će druga dva člana Predsjedništva prihvatiti. Imamo situaciju da smo reagovali. Ovo je težak period za sve, ima mjest za zabrinutost, treba da bude sprovedenea odgovornost svakog pojedinca – naglasio je Dodik.

Naglasio je da je situacija teška zato što je neizvjesna.

– Sinoć ste mogli da čujete da je njemačka zatvorila svoje granice i da je EU donijela odluku da zabrani izvoz medicinske opreme izvan EU. Moramo se prilagoditi – poručio je Dodik.

Moguće je da MMF odobri 200 miliona evra.

– Činimo sve što je moguće. Razgovaraćemo i o povećanjeu snakcija za neodgovorne. Pojedini nedogovorni ljudi ignorišu sve mjere i tako šire taj virus. Tako se desilo sa ovim čovjekom iz Srpca. To je potpuna neodgovornost. Ne treba praviti hajku na ljude, ali moraju da budu odgovorni. Mjere koje ćemo dogovoriti na Predsjedništvu radi se o šatorima na graničnim prelazima. Vojska će biti na jednom dijelu da podigne te šatore. Ne angažujemo vojsku, već sredstva kao što su šatori – zaključio je Dodik.

RTRS