Iako je sva pažnja s razlogom usmerena ka težim slučajevima, specijalista pulmologije dr Srđan Lukić dao je nekoliko korisnih saveta kako da sami sebi pomognete u kućnoj izolaciji i podstaknete organizam da se na što bolji način izbori sa virusom

– Većina obolelih će ostati da se leči u kućnim uslovima. Pored epidemioloških mera (karantin), bitno je i samo lečenje infekcije. Kao i kod svake virusne infekcije, i za lečenje COVID-19 najvažniji je imuni sistem. Zato je bitno ostaviti mu svu snagu na raspolaganje. Apsolutno mirovanje je najvažnije, a pored toga i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vreme i zaboravite na “zdravu ishranu”.

1. Da bi organizam funkcionisao, potrebna mu je energija, odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti. Ne treba, naravno, zaboraviti ni proteine, ali važno je da ne izbegavate “hranu koja goji” Jer će ona održavati vaš imuni sistem i ceo organizam.

2. Potrebno je, dalje, unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. Čajevi, supice, čorbice, sokovi, šta god. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidraciju. Naravno, hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima.

Shutterstock

 

3. Povišena telesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu. Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma.

4. Bitno je da pratite svoje stanje, ako je moguće u telefonskom kontaktu sa lekarom. Kritični znaci i simptomi su pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavice, omaglice, nesvestice, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokože). U slučaju pojave ovih znakova i simptoma potrebno je da se odmah javite u najbližu bolnicu jer će sigurno biti potrebna terapija kiseonikom, koju ne možete sprovesti u kućnim uslovima. Ovo ne znači da ćete sigurno završiti na respiratoru, ali je kućnom lečenju svakako kraj.

Pixabay

 

5. Što se tiče raznoraznih suplemenata, vitamina i slično, sve to najverovatnije već u dovoljnom nivou unosite hranom, tako da raznorazni imuno-kompleksi neće mnogo pomoći (osim ako zbog nekog razloga nemate deficit nekog elementa), ali neće ni odmoći (osim manjka para u novčaniku).

6. Duvanski (i drugi) dim gledajte da izbegavate u potpunosti. On oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusima.

Izvor: Informer.rs