Zbog opasnosti od zaraze virusom korona Štab za vanredne situacije grada Prijedor zabranio je sve sportske aktivnosti i događaje u svim javnim i privatnim sportskim objektima i terenima, gradskom stadionu i sportskim dvoranama do ponedeljka 23. marta.

Nažalost, ovu zabranu sa ciljem da se zaštiti stanovništvo, nisu svi Prijedorčani ozbiljno shvatili, odnosno nisu je shvatili pojedini roditelji djece. Tako je na pojedinim igralištima tokom čitavog dana bilo okupljanja djece i tinejdžera koja su se bavila raznim sportkim atkivnostima.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković poručila je maldima da izbjegavaju okupljanaj u javnim parkovima jer se i tako može širiti virus korona.

Napominjemo da su zabranjeni i svi veći privatni skupovi, odnosno organizovanje proslava te rad svadbenih salona, fitnes centara dječijih igraonica i onih objekata u kojima se priređuju igre na sreću. Takođe je zabranjen rad zanatskih radnji i ugostiteljskih objekta svih kategorija, osim onih koji pripremaju i dostavljaju hranu, te oni mogu raditi do 18 časova.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Trgovački centri koji prodaju prehrambene proizvoda, trgovine prehrambenom robom i trgovine stočnom hranom mogu radnim danima da rade do 18 sati, a nedeljom do 13 sati. Dragstori i  pekare te subjekti koji proizvode hljeb, peciva, kolače, tjesteninu i slične proizvode od brašna mogu da rade do 22 sata.

– Hoteli i slični objekti na području grada Prijedora mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata. Benzinske pumpe, nemaju vremenska ograničenja kada je u pitanju prodaja goriva i drugih naftnih derivata, dok dio benzinske pumpe u kojem je smješten prodajni objekat može da radi od 7 do 18 časova i ima zabranu pružanja ugostiteljskih usluga – zaključili su u Štabu.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Apotekama i poljoprivrednim apotekama nije ograničen rad.

Štab je naredio da se ograniči broj ljudi u zatvorenim prostorima, tako da ih u trgovačkim centrima bude najviše 20, a u ostalim prodajnim objektima najviše dvoje.

– Ispred blagajni označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra. u zatvorenom prodajnom prostoru omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekta i mjere dezinfekcije i povišene higijene – naredili su iz gradskog Štaba.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Preporučili su poslodavcima da rad organizuju sa minimalnim brojem radnika, uz pojačane mjere dezinfekcije.

– Preporučuje se starijim licima i hroničnim bolesnicima da smanje kretanje i ostanu kod kuće, kako se ne bi izlagali opasnostima. Pozivaju se građani da bez prijeke potrebe ne dolaze u Gradsku upravu, kao ni u druge javne ustanove na području grada Prijedora – zaključci su Štaba.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Naloženo je inspekcijskim i kontrolnim organima na području grada Prijedora da u slučaju nepoštovanja mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije primjene kaznene odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Naređuje se svim javnim ustanovama, pravnim licima, preduzetnicima i zajednicama etažnih vlasnika da svakodnevno provode mjere čišćenja, pranja i dezinfekcije vlastitih objekata – navedeno je u saopštenju Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Srpskainfo