Banjalučko preduzeće “Elnos BL”, kao jedini ponuđač, ali i ponuđač sa najvišim ukupnim brojem bodova po kriterijumu ekonomski najpovoljnije ponude, u postupku javnih nabavki odabran je za modernizaciju sistema javne rasvjete u Prijedoru, objavljeno je na sajtu prijedorske Gradske uprave.
Riječ je o vlastitom ulaganju odabranog izvođača od 5.835.619,65 KM sa uračunatim PDV-om, a iz budžeta grada investicija će mu biti otplaćena u roku od 144 mjeseca kroz model finansiranja iz uštede potrošnje električne energije.

Projektom je predviđen prelazak na LED rasvjetu čime će biti smanjena potrošnja struje za više od 60 odsto, što je približno novčanoj uštedi od 630.000 KM godišnje.

Ušteda na održavanju iznosiće oko 30.000 KM godišnje, a osim ovih direktnih novčanih ušteda, zbog znatno manjeg opterećenja mreže, biće produžen vijek trajanja i ostale infrastrukture poput kablova, rasklopnih uređaja i mjernih uređaja.

Procjene su i da će biti poboljšan nivo osvijetljenosti, a smanjena emisija štetnih gasova.

Rok za izvođenje radova je 150 kalendarskih dana.

Iz budžeta grada Prijedora godišnje se za redovnu potrošnju, održavanje i investicije za javnu rasvjetu izdvaja više od milion KM.

Ovim projektom predviđa se zamjena svih rasvjetnih tijela /4.314 u gradskoj, a 5.611 u prigradskoj zoni/ LED sijalicama, gdje će investicija iznositi oko 400.000 KM godišnje za period od 12 godina, a isto tolika biće i potrošnja struje, što znači da će u zbiru na ovoj budžetskoj stavki moći da se uštedi više od 20 odsto u prvih 12 godina, a više od 60 odsto nakon tog perioda.

Agencije