????????????????????????????????????

U Prijedoru su večeras počeli dezinfekciju grada da obavljaju i voćari sa svojom mehanizacijom.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da će voćari dezinfikovati javne gradske i seoske površine.

– Ova akcija će se nastaviti i dalje. Mi se i dalje borimo sa ovim virusom, koji se kao pošast nadvio na cijeli svijet. Vjerujemo da ćemo suzbiti što više pojavu virusa u našem gradu – izjavio je on.

Đaković dodaje da su voćari, kao i omladina koja se javila da pomogne, prijatelji grada.

– Odazvali su se voćari koji izuzetno dobro sarađuju sa Gradom Prijedorom. Grad Prijedor njima pomaže podsticajima za voćarstvo; prije godinu dana uputio im je veliku pomoć kada su se desile štete od mraza, gradimo im hladnjaču za deponovanje voća do bolje cijene za prodaju, a oni nama pomažu u ovoj teškoj situaciji kada je grad ugrožen virusom korona – rekao je Đaković.

Predsjednik Udruženja voćara Mladen Marjanović je izjavio da voćari počinju dezinfekciju ulica i gradskih i prigradskih naselja.

– Dezinfikovaćemo Kozarac, Omarsku, dio Ljubije i ostala naselja izvan Prijedora. Pozvali su nas za jednu intervenciju, a mi smo predložili da proširimo saradnju – kaže Marjanović.

Šef Tima za dezinfekciju Zlatko Ritan izjavio je da se na ovaj način nastavlja dezinfekcija u prvom krugu.

– Neki dan smo završili gradsku zonu. Sada smo dobili dodatne mašine, imamo 15 mašina na raspolaganju, tako da ćemo dezinfikovati gradsku, prigradsku zonu, Omarsku sa širim obuhvatom sela, tako isto i Kozarac. Sva sela koja ne budu u ovom krugu obuhvaćena biće narednih dana. Imamo jednu ekipu u Hambarinama, koja bi trebala završiti taj dio i krenuti prema Ljubiji, ako ne večeras onda sutra. Sutra će dezinfikovati Brezičane i Ljubiju, tako da sutra očekujemo završetak ovog kruga – objasnio je Ritan.

On je dodao da je dezinfekcija redovan posao koji će trajati, te da su spremni da je obavljaju duži period.

– Sutra će volonteri pomagati dezinfekciju, sutra su na redu zaposleni iz  Nacionalnog parka Kozara da nam pomognu. Imamo Elektrodistribuciju i Šumariju, i druga javna preduzeća koja će dati svoju radnu snagu. Mi ćemo obezbijediti mašine i materijal i prskaćemo pješačke staze, parkove, dječije igraonice i mjesta gdje traktori nisu u mogućnosti da priđu. To ćemo sve završiti u prvom krugu i mislim da će to postati redovan sedmični posao – izjavio je Ritan.

On je dodao da je osnovan i Volonterski servis, te da će tokom sutrašnjeg dana Štab odlučiti kako će funkcionisati.

– Pregovaramo sa tržnim centrima, koji bi trebalo da pripremaju pakete za dostavu, a i taksi službe su pokazale spremnost da izađu u susret našim sugrađanima kako bi smanjili rizik starijih ljudi da izlaze u redovnu kupovinu. Stvorićemo sistem da se telefonskim putem obezbijedi određeni broj namirnica koji će se donositi. Stariji sugrađani će zvati telefonom i govoriti šta im je potrebno, to će biti dostavljeno prodavnicama koje će pripremiti robu, a taksi službe će voziti na adrese – rekao je Ritan.

Srpskainfo