Tokom akcije kodnog naziva “Sirano” istražioci MUP Republike Srpske sproveli su posebne istražne radnje protiv inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florjan koji su uhapšeni zbog primanja 20.000 maraka mita, među kojima je bilo i tajno snimanje razgovora koje su vodili sa “insajderom” Branislavom Vidićem, inače direktorom Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Srpskainfo ekskluzivno otkriva detalje razgovora inspektora i Vidića, te na koji način su dogovarali kako da spakuju krivičnu prijavu protiv direktora, a koja nije imala ni minimum zakonskog uporišta. Razgovor između uhapšenog Grujića i Vidića uslijedio je nakon što je direktor Srednjoškolskog doma isplatio ukupno 20.0000 maraka od dogovorenih 30.000 maraka, a sve kako ne bi po uputama inspektora bio procesuiran. Vidića tada upoznaju da je novac za tužioca (20.000) i načelnike. Vidića interesuje da li je novac garancija da će inspektor Jelena Florjan završiti sve kako treba oko pisanja pripremljene izjave, a koja treba biti upućena u tužilaštvo. Grujić objašnjava Vidiću da će nakon predaje novca otići u kancelariju broj 83 u Policijsku upravu Banjaluka gde će mu Florjan uzeti izjavu koja će biti proslijeđene Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, te da će izjava biti sačinjena tako da nema ni teoretske šanse da se podigne optužnica.

VIDIĆ: Uglavnom ćete staviti neko djelo koje će oni odbaciti.

GRUJIĆ: Rekao sam ti, vidjećeš sam kad ti pročita djelo, da to ne ide…znači oštetio si budžet, a ti nisi ni plaćao sa budžeta. U slučaju da ne odrade ovi, da ode u medije, ja tebi vraćam ovo sve…znači vraćam sve.

VIDIĆ: Dobro, dobro.

Nakon što je Grujiću predao 20.000 maraka označenih novčanica u blizini restorana Sirano, istražioci Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS uhapsili su Grujića, a u njegovom automobilu “reno laguni” pronašli sav novac. Vidić nakon toga odlazi dalje, jer se u mrežu još mora upecati i saučesnica, odnosno Jelena Florjan. Dakle, Vidić odlazi prema Policijskoj upravi Banjaluka, a Florjan ga je sačekala na stepenicama i pozdravlja ga.

FLORJAN: Da li je sve dobro?

VIDIĆ: Jeste, ja sam Jelena sve ispoštovao, a sada molim te…

FLORJAN: Dobro, dobro, samo prepustite ostalima. Koliko ste mu dali?

VIDIĆ: Koliko je i tražio, 20.000, a rekao je da mu još 10.000 donesem kada sa tužiocem dogovori.

Nakon razgovora na stepeništu Policijske uprave Banjaluka, Florjan odvodi Vidića do svoje kancelarije broj 83 gdje je unaprijed pripremljena izjava koju Vidić samo treba dopuniti sa par rečenica i potpisati.

U ovoj kancelariji prisutan je i još jedan policijski službenik, a koji prema dosadašnjim informacijama nije bio dio grupe osumnjičenih. Florjan unosi u prijavu Vidićeve lične podatke.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jelena Florjan

VIDIĆ: Molim vas da to uradite kako treba, ja sam Neši predao, on je prošli put tražio i 20.000 maraka za tužioca i za šefa i ne znam šta već. Prošli put je rekao 30.000 maraka, ali ja ne znam da li ću ih skupiti u narednih šest dana.

FLORJAN: U redu, u redu.

VIDIĆ: Ja sam rekao da sam i stan spreman prodati samo da se riješi to, da više nema problema.

FLORJAN: Ja u taj dio neću da ulazim, ja to ne znam, on je to dogovorio sa ostalima…..znam sve kod vas, tu vašu situaciju.

Florjan zatim odlazi iz kancelarije po Vidićevu ličnu kartu koja je ostala na prijavnici PU Banjaluka, a kada se vratila upoznaje Vidića za šta je osumnjičen.

VIDIĆ: Znači ta prijava je napisana, da bi je oni (tužilaštvo op.a.) mogli lakše odbaciti?

FLORJAN: Da, ovo je glupost, ja od sramote ne znam kako ću ovo poslati…ovo je baš glupost, žestoka glupost.

VIDIĆ: Dobro.

Nakon kompletiranja izjave, Vidić se posljednji put obraća Florjanovoj i tada spominje jednog od načelnika koji će u nastavku istrage ponovo biti saslušan u svojstvu svjedoka. Identitet načelnika zbog interesa dalje istrage nećemo otkrivati, za sada.

VIDIĆ: Samo jedno pitanje, je li on (Grujić op.a.) upoznao xxxx sa tim, da ne bude…

FLORJAN: Jeste, jeste, koliko ja znam sve je rešeno.

Akcija „Sirano“

Inspektori Policijske uprave Banjaluka i pripadnici “Tima 1” za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, Nenad Grujić i Jelena Florjan uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” 18. februara ove godine. Krunski svjedok u čitavoj priči bio je “insajder” MUP RS Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci koga su osumnjičeni na meti državli duži vremenski period sprovodeći navodne istrage i izuzimajući dokumentaciju koja nikada nije ni završila u banjalučkom tužilaštvu.

Akcija “Sirano” proglašena je za jednu od najzahtevnijih u istoriji MUP

Srpskainfo