????????????????????????????????????

Na području grada Prijedora nema zaraženih virusom korona, trenutno su 583 osobe pod zdravstvenim nadzorom, dok se za jednu osobu rade nalazi.

Izjavio je ovo gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora koja je odražana sa ciljem da se mjere koje je ovaj Štab propisao usklade sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije.

Đaković se posebno osvrnuo na neodgovorne pojedince koji su prijetnja čitavom društvu. Naveo je da slijedi oštriji stav prema pojedincima koji imaju namjeru da krše naredbe Štaba te rješanja o obaveznoj izolaciji. Podsjetio je da je juče u centar Prijedora sa čitavom porodicom došao čovjek iz Novog Grada koji je morao da bude u izolaciji.

– Imamo pojava da pojedinci ne poštuju odluke Štaba, juče smo imali jedan specifičan slučaj. Čovjek koji je došao iz inostranstva je imao obavezu da se prijavi i uđe u sistem zdravstvene zaštite, a on je iz Novog Grad sa porodicom došao u Prijedor i ovdje je zatečen, i normalno sprovedena je procedura. Takve ćemo uskoro nadam se, odvajati u karantin dok se ne utvrdi o čemu se radi, i odakle god dolaze – istakao je on.

Đaković je dodao da su u toku pripreme za organizovanje karantina u kojem će se rješavati pitanja pojedinca koji se budu ponašali suprotno propisima i naredbama Štaba.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Zahvaljujem se našim zdrvstvenim radnicima i svima koji rade na dezinfekciji grada i svim građanima koji poštuju naredbe Štaba. Probleme ili poremećaj mogu napraviti pojedinci koji ne poštuju naredbe Štaba i koji se ponašaju mimo sklada i situacije u kojoj se nalazimo – izjavio je Đaković.

Đaković je pozivao sve građane da vode računa o svom ponašanju, a posebno one koji do sada to nisu činili.

– Jer kontrolni organi, inspekcije, Komunalna policija će preduzimati vrlo oštre mjere za svakog pojedinca koji ne poštuje naredbe Štaba i pogotovo za one koji treba da budu u izolaciji, a slobodno hodaju po gradu ,dok apsolutno niko još ne može utvrditi da li su nosilac virusa ili ne. To su opasnosti koje najviše prijete svima, pojedinac ne može biti iznad grupacije građana grada Prijedora koje zastupa Štab za vanredne situacije i poduzimaćemo rigorozne mjere – ističe Đaković.

On je naglasio da informacije iz susjednih zemalja, kao što je Italija, Španija i Francuska pokazuju razmjere problema sa kojima se današnji svijet suočava

– Ovo je istorijski problem u domenu bolesti sa kojim se susreće današnja generacija koja ovdje živi, svima su nam poznata starija oboljevanja i razne zarazne bolesti koje su harale svijetom, a u našoj generaciji ovo je jedinstven slučaj koji je ovako široko rasprostranjen – kaže on.

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković, izjavila je da se protekla 24 časa u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja javilo 115 građana.

– Od toga 82 su dobila rješenja na granici, dok 33 nisu dobili i svi su stavljeni pod zdravstveni nadzor. Od početka vođenja evidencije i stavljanja pod zdravstveni nadzor ukupno je 583 osobe. Iz nadzora je izašlo 14 osoba – izjavila je ona.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Otkovićeva je navela da su sve osobe koje su pod nadzorom dobrog zdravstvenog stanja i nemaju nikakvih sipmptoma.

– Molim i apelujem na građane koji pređu granicu, a eventualno ne dobiju rješenje zdravstvenog inspektora da se jave u Higijensko-epidemiološku službu, brojeve telefona imaju na sajtu Doma zdravlja Prijedor. Takođe za sve naše sugrađane koji su pod zdravstvenim nadzorom, Dom zdravlja opremio je ambulantu u Orlovači gdje će bez ikakvih problema biti pregledani, ali molim da se prije dolaska na pregled telefonski jave u ambulantu – izjavila je Otkovićeva.

Šef tima za dezinfekciju grada Prijedora Zlatko Ritan izjavio je da će večeras od 21:30 časova voćari sa svojom mehanizacijom početi dezinfeksiju grada i šireg područja kao što su mjesta Omarska, Kozaraca, Ljubija.

Nakon što se završi dezinfekcija svih mjesta, ponoviće se dezinfekcija, odnosno uslijediće drugi krug dezinfekcije grada i njegovog šireg područja. Dezinfekcija će se obavljati bez prekida koliko god bude situacija zahtijevala.

Srpskainfo