Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Korona virus je stigao i u naš grad. Dramatično je promijenio način života svih nas pojedinačno ali i kompletnog našeg društva. Mnogi od nas ne mogu na posao, djeca ne mogu u školu, naša svakodnevnica je izmjenjena iz korjena. Svima nama nedostaju druženja sa nama dragim ljudima i naše svakodnevne navike kao što je kafa u omiljenom Kaffeu sa prijateljima, šetnja našim gradom, naše rekreativne aktivnosti i sve one sitnice kojima smo ispunjavali svoje živote.

Naše svakodnevne obaveze i navike je zamijenila briga i strah.Briga i strah ne toliko za nas same , nego za naše najmilije, za najslabije i najbolesnije medju nama. Hiljade pitanja šta i kako dalje te kako i kada će se sve završiti.

Ja vas želim ohrabriti. Ostanite mirni, ostanite u svojim kućama ukoliko nemate stvarne poptrebe za izlaskom. Samo tako možete danas biti heroji i spasiti živote. Informišite se iz pouzdanih izvora i ne obraćajte pažnju na lažne vijesti i osobe koje šire paniku .

Mi u Prijedoru aktiviramo sve moguće snage da se infekcija brzo ne širi i radimo na tome da ovu situaciju zajedno sa vama što je moguće bolje prebrodimo.

U ovoj vanrednoj situaciji, ovim danima i sedmicama ispred nas, moramo pokazati solidarnost, zajedništvo, odgovornost za sebe, porodicu ali i društvo. Situacija jeste ozbiljna i moramo je ozbiljno shvatiti ali ne smijemo se dovesti u stanje panike jer u tom slučaju unaprijed gubimo bitku protiv Korona virusa.

Pridržavajmo se uputstava stručnjaka, ljekara i Štaba za vanredne situacije. Do svakog je od nas pojedinačno. Zdravlje nas, naše rodbine, prijatelja, poznanika i sugrađana zavisi od svakog pojedinca u našem gradu. Svojim odgovornim ponašanjem rizik možemo svesti na najmanju moguću mjeru.

Pokažimo razumijevanje za ljude koji pokušavaju da nas izvedu sa što manje štete iz ove situacije. Za sve nas je ovo nešto sa čim se prvi put susrećemo. Tako i za one koji nas vode kroz sve ovo. Svi mi učimo „ u hodu“ kako se nositi sa ovim virusom. Pomozimo jedni drugima, pomozimo starima i iznemoglima i onima o kojima nema ko da vodi brigu, pomozimo svojim sugrađanima jer tako pomažemo i sebi samima.

Uvijek smo znali u najtežim situacijama pokazati ljudskost, solidarnost, humanost, razumijevanje, strpljivost i snagu da sve zajedno prebrodimo. Znam da će tako biti i ovaj put. Vjerujem u nas, vjerujem u građanke i građane našeg grada, vjerujem u Prijedor.

Posebno želim istaći naše medicinsko osoblje, Civilnu zaštitu, Crveni krst, Merhamet, Javne kuhinje i sve druge aktere i volontere koji ovih dana nesebično ulažu sebe i svoje zdravlje kako bi naš grad izašao sa što manje štete iz ove situacije i zato im srdačno zahvaljujem.

Svim svojim sugrađankama i sugrađanima u Prijedoru ali i onima koji danas žive ma gdje u svijetu želim dobro zdravlje, pazite na sebe i svoje najbliže pridržavajući se uputstava i pravila koja se donose  u vremenu Korona virusa. Vidimo se uskoro u prijedorskom šetalištu na kafi.

Mirsad Duratović

Predsjednik

Skupštine Grada Prijedor