Štab za vanredne situacije grada Prijedora pozvao je na poštovanje zabrane kretanja za sva lica od 20.00 do 5.00 časova i zabrane kretanja za lica sa navršenih 65 godina i starije.
“Uočene su pojave nepoštivanja zabrane okupljanja i mjera naloženih licima pod zdravstvenim nadzorom, te Štab apeluje na građane da se u potpunosti pridržavaju svih naređenih i preporučenih mjera, jer će inspekcijski organi strogo primjenjivati zakonom predviđene kaznene odredbe kako bi se što efikasnije sprovodile mjere”, navodi se u današnjim zaključcima Štaba.

Zadužuju se nadležni inspekcijski i kontrolni organi da u saradnji sa crkvenim vlastima i vjerskim zajednicama u potpunosti sprovedu zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnosi na ograničenje okupljanja u vjerskim objektima kako bi se bogosluženja i bogoslužbene radnje prilagodile mjerama prevencije širenja zaraze.

Javnim ustanovama i pravnim licima naloženo je da nastave sa mjerama javne higijene, čišćenja i dezinfekcije vlastitih prostorija.

Dom zdravlja je zadužen da pruži podršku bolnici “Doktor Mladen Stojanović” na preduzimanju mjera radi stavljanja kompletnog objekta psihijatrije u funkciju zdravstvenog zbrinjavanja lica koja su pod zdravstvenim nadzorom i izolacijom.

Naređuje se svim pravnim licima koja vrše javni prevoz da ga regulišu da u udarnim terminima od 5.00 do 8.00 i od 14.00 do 16.00 časova vrše prevoz svim kapacitetima da se ne stvaraju gužve u autobusima, a sve ostale linije se privremeno zaustavljaju.

Svim javnim ustanovama i trgovinskim centrima se nalaže da na ulazima u objekte obezbijede sprovođenje mjera dezinfekcije lica koja ulaze u te objekte.

Svim subjektima i pravnim licima kojima je radno vrijeme ranijim zaključcima bilo ograničeno do 20.00 časova i do 22.00, radno vrijeme od sutra je do 18.00 časova.

Zabranjuje se paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada i svih vrsta vatre na otvorenom bez prethodnog obavještavanja i saglasnosti Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Na području Prijedora do sada je potvrđen jedan slučaj oboljenja. U kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 847 lica, a za 17 osoba nadzor je završen.

Agencije