????????????????????????????????????

U zgradi Psihijatrije koja se nalazi pored bolnice “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru biće zdravstveno zbrinjavane osobe koje su stavljene pod zdravstveni nadzor i izolaciju radi sprečavanja pojave i širenja korona virusa.

Ovo je jedna od mjera koje je naložio Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora.

– Zadužuje se JZU Dom zdravlja Prijedor da pruži podršku JZU Bolnica „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor na preduzimanju mjera radi stavljanja kompletnog objekta psihijatrije u Prijedoru u funkciju zdravstvenog zbrinjavanja lica koja su stavljena pod zdravstveni nadzor i izolaciju radi sprečavanja pojave i širenja novog korona virusa -navedeno je u saopštenju ovog Štaba.

Nova naredba štaba je i to da sve trgovačke radnje i poslovni subjekti koje su mogle do sada da rade do 20 i 22 sata, od sutra rade do 18 sati.

– Nalaže se svim javnim ustanovama i trgovačkim centrima da na ulazu u objekte obezbijede sprovođenje mjera dezinfekcije osoba koje ulaze u te objekte – ističu iz Štaba.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Apelovali su na građane na teritoriji grada Perijedora da u potpunosti poštuju mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situcije, a odnose se na zabranu kretanja osobama sa navršenih 65 i više godine života i zabranu kretanja na javnim površinama svih osoba u vremenu od 20 do pet časova.

– Zadužuju se nadležni inspekcijski i kontrolni organi Gradske uprave Prijedor da u saradnji sa crkvenim vlastima i vjerskim zajednicama u potpunosti sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnosi na ograničenje okupljanja u vjerskim objektima kako bi se bogosluženja i bogoslužbene radnje prilagodine mjerama prevencije i širenja novog korona virusa – saopštili su iz Štaba.

Naredili su svim javnim ustanovama i pravnim licima da nastave sa redovnim sprovođenjem mjera javne higijene, i čišćenja i dezinfekcije vlastitih prostorija.

– Naređuje se svim pravnim licima koja vrše javni prevoz da isti regulišu da u udarnim terminima od pet do osam časova i od 14 do 16 časova vrše prevoz sa svim mogućim kapacitetima, da se ne stvaraju gužve u autobusima, a sve ostale linije se privremeno zaustavljaju – zaključili su u Štabu.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Dodaju da su inspekcijski i nadzorni organi Gradske uprave Prijedor uočili pojave nepoštovanja naređenih mjera zabrane okupljanja i naloženih mjera za osobe pod zdravstvenim nadzorom.

– Zbog toga Gradski štab za vanredne situacije apeluje na građane da se u potpunosti pridržavaju svih naređenih i preporučenih mjera jer će nadležni inspekcijski organi strogo primjenjivati zakonom predviđene kaznene odredbe kako bi se u što efikasnije sprovodile mjere za sprečavanje pojave i širenja novog korona virusa – poručili su iz Štaba.

Takođe, zabranjuje se paljenje korova, i drugog poljoprivrednog otpada i svih vrsta vatre na otvorenom bez predhodnog obavještavanja i saglasnosti Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Na području grada Prijedora do sada je potvrđen jedan slučaj oboljenja od novog korona virusa. U kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 847 osoba, a za 17 osoba je prestao zdravstveni nadzor.

Srpskainfo