Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će planinarski dom Kotlovača biti karantin za lica iz Prijedora koja ne poštuju mjeru izolacije.
On je naglasio da će taj karantin, pored novčane kazne za nepoštovanje izolacije, biti prisilna izolacija za lica koja nisu u stanju sama ispoštovati mjeru izolacije i tako zaštiti i sebe i druge, da će podrušku pružati Policijska uprava i Dom zdravlja i da će hranu pripremati javne kuhinje, a u funkciji će biti od sutra.

“U izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom je 886 lica, 17 je izašlo iz nadzora. I dalje imamo samo jednog oboljelog i čekaju se rezultati za dvije osobe koje su testirane. Dvije osobe su kažnjene zbog toga što nisu poštovale izolaciju juče i danas”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je pozvao sugrađane starije od 65 godina koji krše zabranu kretanja da bi platili svoje račune da to ne čine, jer se izlažu novčanim kaznama i zdravstvenom riziku, poručivši da se radi na definisanju načina plaćanja i da će oni o tome biti obaviješteni kod svojih kuća.

Prema njegovim riječima, zbog uočenih kršenja odluka o radnom vremenu i zabrani rada, od danas će uslijediti rigorozne kazne, a biće kažnjeni i oni koji šire lažne informacije i na taj način troše kapacitete policije i drugih službi.

“U pripremi je objekat za izolaciju od strane naše bolnice da se tamo mogu smještati oboljeli i to će biti u najskorije vrijeme riješeno”, dodao je Đaković.

On je istakao da se privreda već odazvala solidarno ponudivši pomoć Štabu, pojasnivši da će biti uključeni samo za ono što prevazilazi mogućnosti grada i sistema.

Agencije

Foto: Prijedorgrad