????????????????????????????????????

Privrednici grada Prijedora uplatiće novac bolnici “Doktor Mladen Stojanović” da nabavi aparate i medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv korona virusa.

Ovo je saopštio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon što se danas sastao sa privrednicima grada na Sani. On je izjavio da je Štab za vanredne situacije učinio sve što je mogao u borbi protiv korona virusa, te da je u narednoj fazi neophodno pripremiti kapacitete u prijedorskoj bolnici u slučaju da razvoj dogođaja izmakne kontroli.

– Mi smo se savjetovali sa privrednicima u smislu da pored onoga što čini Gradska uprava i što se čini sa nivoa Republike Srpske, kako da nabavimo određene aparate koji nedostaju bolnici, aparate i opremu, jer objektivno niko se nije pripremao za ovakvu situaciju. Naši privrednici su se izjasnili da su voljni pomoći u ovoj vanrednoj situaciji gradu Prijedoru u interesu svih građana Prijedora a i svakog pojedinca koji je učestvovao na sastanku – rekao je Đaković.

Sutra će biti otvoren broj žiro računa prijedorske bolnice na koji će se uplaćivati novac za nabavku neophodnih aparata i medicinske opreme za koje je sačinjen spisak.

– Poziv će biti otvoren svima koji žele uplatiti humanitarnu pomoć, a ona će u ovoj situaciji biti korištena samo za nabavke koje su urgentno potrebne gradskoj bolnici u cilju sanacije problema koji se može desiti u narednom periodu, pred nama je neizvjesnost, bez obzira što smo sve probleme do sada uspjeli savladati, jer narednih 15 dana može dođi do izmicanja kontroli u slučaju pojave većeg broja oboljelih i ovo su sve uređaji i sredstva kojima bi se pomagalo zaraženim korona virusom – naveo je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je objasnio da privrednici mogu Gradsku upravu u pisanoj formi obavijestiti o problemima sa kojima se suočavaju zbog vanrednog stanja, te da će ih rješavati Gradska uprava i Vlada RS.

Direktor rudnika “Arselor Mital” iz Prijedora Mladen Jelača izjavio je da su privrednici ohrabreni što su pozvani da učestvuju u borbi protiv korona virusa, te da moraju da pokažu solidarnost i brigu.

– Istaknut je problem bolnice i raznih uređaja, aparata, medicinske opreme, da bi taj kapacitet mogao da primi ljude i da obezbijedi adekvatan tretman tih ljudi. Veliki je broj tih različitih uređaja i opreme, nimalo jeftine, ali ono koliko nas ima i ona želja koju sam vidio mislim da može dati efekat da opremimo prostor koji će u budućnosti biti takav da ako, ne daj Bože neko bude gore, da će biti liječen adekvatno i imati punu zaštitu – rekoa je Jelača.

On je dodao da se nada da će i u narednom periodu privrednici učestvovati ukoliko bude potrebno u borbi protiv korona virusa i pozvao sve da uplate koliko mogu novca na račun bolnice za nabavku opreme.

Direktor firme “Austronet” Enes Kahrimanović je istakao da pomažaći bolnici pomažemo sami sebi.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Enes Kahrimanović

– Svim medicinarima moramo obezbijediti adekvatnu opremu da oni budu zaštićeni jer bez njihove zaštite nećemo ni mi, ili oni koji budu oboljeli, neće biti zaštićeni. Možda nismo ni svjesni u kakvoj situaciji se nalazimo, cijeli svijet je u kolapsu, u haosu, ja se zahvaljujem gradonačelniku što nas je pozvao, možda je trebalo i prije da sjednemo i razgovaramo na koji način da sami sebi pomognemo, sve što radimo samo pomažemo sami sebi, ne daj Bože da nam se taj virus uvuče još više u opštine, onda bi bježali kao muhe bez glave an sve strane – rekao je on.

Srpskainfo

Video: RTRS