Dom zdravlja u Drvaru nema zaštitnu opremu za pregled pacijenata, a vlade Livanjskog kantona i Federacije BiH nisu obezbijedile sredstva za njenu nabavku, rekla je Srni direktor ove zdravstvene ustanove Jasna Tica.

– Očajni smo, nemamo zaštitnu opremu da pregledamo pacijente. Na svu sreću, u Drvaru nema zaraženih virusom korona, ali ne daj Bože da bude jedan slučaj zaraze u uslovima u kakvim mi radimo, doći će do pojave virusa korona među zaposlenima u Dom zdravlja, tada neće imati ko da pregleda stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova – rekla je Tica.

Ona je navela da Dom zdravlja radi sa minimalnim brojem medicinskih sestara i doktora.

– Besplatno će nam sašiti zaštitne maske Firma ‘Jumko’, ali mi i dalje nemamo zaštitnih odijela, testova i opreme – kaže Tica.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da su Drvarčani iz dijaspore pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstva za pomoć drvarskom Domu zdravlja.

– Bogu hvala još nema zaraženih virosom korona u Drvaru, ali strahujemo od zaraze. Stanovništvo Drvara je u najvećem broju starija populacija koja je najviše u opasnosti – istakla je Runićeva.

Ministar zdravlja, rada, socijalne zaštite i izbjeglih u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta nije odgovarala na pozive novinara Srne.

Davor Klečina, župnik Župe Svetog Josipa u Drvaru i upravitelj župa u Bosanskom Grahovu, Petrovcu, Ključu, u saopštenju je postavio pitanje vlastima Livanjskog kantona da li Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo pripadaju ovom kantonu i u epidemiji virusa korona ili samo kod eksploatacije šuma?

SRNA/Srpskainfo