Bile su pa prošle atinska i londonska kuga, crna smrt, pandemija kolere, španska groznica, SARS, ebola, proći će i virus korona. Samo šovinistička kuga u BiH traje od 1991. i nikako da prođe.

Ta zarazna bolest, sa visokim procentom smrtnosti, kroz različite faze svoje evolucije birala je mnoge prenosioce, raznih nacionalnosti, vjeroispovkesti i političkih partija, da bi se se ovih dana skrasila u likovima popur Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. Dobila je i zvaničnu šifru SILJREUFVID – 20.

U vrijeme kada kompletna BiH pokazuje svoju ljudsku stranu, kada humanost prevazilazi sve barijere, kada se čak i domaći političari dogovaraju, ovaj dvojac i njima slični vraćaju sat unazad. Napadaju, ujedaju, pokušavaju svojom povišenom temperaturom, a sniženom političkom vrijednošću, da inficiraju što je moguće više ljudi. U ovakvoj zemlji to im ide jako dobro. Nacionalistička kuga prima se kao goli prsti na zaleđeno željezo. Što je nagore, izolacija joj paše, jer što je snažnije zbijanje u vlastite torove, to je bolest jača i jača.

Za žrtvu su ovaj put izabrali ministra zdravlja Srpske Alena Šeranića, a kroz njega likuju na svaki novi slučaj virusa korona u Srpskoj, pa još tvrde da je sve to nekakav dokaz kako je FBiH napredniji dio, a ministar „diletant iz BL“. Da stvar  bude komičnija, priznanje Šeraniću za predan rad odaju čak i sarajevski mediji, oni isti koji preko tastature ne mogu da prevale ni puno ime Republike Srpske.

Naravno, niti je Šeranić diletant, niti superheroj. On je „samo“ stručan epidemiolog, na pravom mjestu, u pravom trenutku, koji sa svojim timom danonoćno čini sve što može da zaustavi širenje virusa. Ali, kada njegov rad kritikuju tipovi koji se ovih dana zahvaljuju NATO zbog toga što je 1999. mombardovao putnički voz u Grdeličkoj klisuri, ili kada to čini čovjek koji je privatizovao Memorijalni centar u Potočarima, onda Šeranić zaista izgleda poput boga. U najmanju ruku faraon.

Kako onda objasniti Suljagiću i kompaniji zbog čega je u RS više pozitivnih na koronu i da Šeranić ni najmanje nije kriv za to? Da li će razumjeti da je većina graničnih prelaza na teritoriji Srpske i da uglavnom prvo u RS ulaze i tu ostaju oni koji bi u drugoj prilici otišli u FBiH? Da li će razumjeti da virus ne poznaje granice, a tek entitetske i nacionalne? Neće.

Ne postoji zaštitna maska koja bi spriječila izbacivanje otrova iz njihovih usta.

Srpskainfo