Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, jutros je izašao iz zatvora u Hrvatskoj i krenuo prema Srbiji gdje će biti obuhvaćen mjerama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

Vasiljković je uz policijsku pratnju iz zatvora Lepoglava prebačen do graničnog prelaza Bajakovo, navodi Indeks.

Njemu je izdato rješenje sa zabranom ulaska i boravka na području “Evropskog privrednog prostora” u trajanju od 20 godina.

Kapetan Dragan je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj, što je on negirao.

Kazna mu je istekla 20. marta.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je za Srnu da su ga zvali brojni saobroci i prijatelji Vasiljkovića interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

Štrbac je naveo da sve ograničava i mjera vanrednog stanja, ali da će biti vremena za dočeke kada prođe pandemija virusa korona.

– Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio cijelu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dvije trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvjesno. Ne znamo gdje će i koliko dana će to biti. Vjerovatno do 28 dana – rekao je Štrbac.

Izvor:RTRS