Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić jedan je od najzaposlenijih ljudi otkako je koranavirus došao u srpski entitet “Dejtonske zemlje”, a sigurno najomiljeniji političar u Republici Srpskoj u ovom trenutku. Svaki dan izlazi pred javnost i obaveštava novinare o broju obolelih, zbrinutih, izlečenih, daljim koracima koje će nadležne institucije Republike Srpske da preduzimaju u borbi sa podlim i nevidljivim protivnikom. Čini to na način koji ljude ohrabruje, sa mnogo stila i šarma. Angažovan je 24 časa dnevno u neravnopravnoj borbi sa “laboratorijskom nemani”.

A onda je, ničim izazvan, košarkaš NBA ligaša Portland Trejlblejzersa i reprezentativac BiH Jusuf Nurkić “prozvao” ministra Alena Šeranića i svojim komentarom na društvenim mrežama (“tviteru”) pokušao da ga ismije i dezavuiše, što je izazvalo mnogo negativnih reakcija na internetu.
Nurkić je napisao:

“Čije državljanstvo imaš ministare moj, ti i politika niste dobar spoj, al’ šta te briga, dok je ovaca veliki broj, važno je da punom parom radi stranački stroj”.
Na ovaj način košarkaš je opet pomešao sport i politiku u teškoj i dramatičnoj situaciji u celom svetu, između redova ciljajući i na Šeranićevu bošnjačku nacionalnost.

Umesto da u trenutku velike krize i borbe za ljudske živote pomogne najugroženijima, i sam da se ponosi Šeranićem, Nurkić je još jednom pokazao da njegov nacionalizam prerasta u šovinizam, iz Amerike je počeo da diže tenzije na ionako nestabilnom Balkanu.

Komentar košarkaša Portlanda na “tviteru” naišao je na negativne komentare i velike osude u Republici Srpskoj. Nakon ove sramne objave Jusufa Nurkića reagovao je i Igor Dodik, generalni menadžer Košarkaškog kluba Igokee. Dodik je takođe putem društvenih mreža odgovorio Jusufu Nurkiću:

“I posle se čude što ne navijam za BiH. Kad imaš nekog u reprezentaciji poput Jusufa jednostavno te je sramota. U ovakvoj situaciji pokazivati da nekog mrziš. Jadno.”

Milorad Dodik, srpski član i tada predsedavajući Predsedništva BiH je u martu ove godine poslao pismo podrške Jusufu Nurkiću posle teške povrede i loma noge, a u njemu je pisalo:

“Neprijatno me iznenadila vest o teškoj povredi koju si doživeo na kraju utakmice sa Bruklinom u kojoj si, kao i do sada pružio sjajnu partiju. Kao čovek i ljubitelj košarke, ali i tvoj fan želim da ti uputim iskrene reči podrške i ohrabrenja za što skoriji oporavak i povratak na teren. Izdrži majstore, svi smo uz tebe. Očekujemo te ponovo na košarkaškom terenu, očekujemo tvoje briljantne igre, jer ti još nisi pokazao sve što možeš i umeš.”

Nije teško biti humanista, ali je lako iz nacionalizma ući u crni šovinizam: da li je Jusuf Nurkić toliko zadojen mržnjom prema Republici Srpskoj i svemu onome što dolazi iz nje?
Na to pitanje on treba da odgovori, pre svega, samom sebi!

Izvor: SportDC