Dio Sjeverne komande američke vojske zadužen za nacionalnu bezbjednost izolovaće se u bunkeru planine Čejen u Koloradu, u blizini Kolorado Springsa, dok se koronavirus širi po cijeloj zemlji.

“Kako bismo osigurali da možemo da odbranimo domovinu uprkos ovoj pandemiji, naše zapovjedničke i kontrolne ekipe ovde u centru podijelile su se u više smjena, a dijelovi našeg tima započeli su s radom iz vazdušne Čejen maunten, stvarajući treći tim na alternativnoj lokaciji”, rekao je general vazduhoplovnih snaga Terens O’Šonesi, šef Severnog zapovedništva SAD-a i NORAD-a.

“Naši predani profesionalci iz timova NORAD-a i NORTHCOM-a napustili su svoje domove, oprostili se od svojih porodica i izolovani su od svih kako bi osigurali da mogu svaki dan da stanu u odbranu naše zemlje. To sigurno nije optimalno, ali apsolutno je potrebno i prikladno obzirom na situaciju”, dodao je.

Zapovjedništvo je preduzelo takve korake kako bi osiguralo da osoblje može svakodnevno da nadzire pandemiju virusa COVID-19 dok se bolest širi svijetom i širom zemlje.

“Moja glavna briga bila je, hoćemo li imati prostora u planini za sve koji žele tamo da se usele, a ne smijem da otkrijem koga smo sve tamo povukli”, kaže O’Šonesi.

NORTHCOM i NORAD zauzimaju 30 odsto prostora kompleksa u Koloradu. Ako se osoblje koje radi u bunkeru razboli, postoji treći tim visokih vojnih zvaničnika koji rade na drugoj tajnoj lokaciji.

Početkom ove nedjelje mornarica je zabilježila nekoliko slučajeva zaraze koronom među posadom svojih nosača aviona klase Nimic sa sjedištem u Tihom okeanu.

Osoblje NORTHCOM-a i NORAD-a sada je u izolaciji, a oni koji tamo rade vjerovatno još neko vrijeme neće vidjeti porodice s obzirom da će borba protiv virusa vjerovatno trajati mjesecima, ako ne i godinama.

“Ovo je maraton, a ne sprint”, rekao je general.

Pentagon je rekao da drugim vojnim zvaničnicima neće biti dozvoljeno da uđu u planinski bunker Čejen zbog straha da će se COVID-19 probiti u kompleks gde bi mogao brzo da se proširi.

Najsigurnije mjesto na Zemlji

Baza NORAD-a nalazi se iza blindiranih vrata od 23 tone i vjerovatno je najsigurnije mjesto na Zemlji. Radovi na bazi počeli su 1960. kada je u planini probijen niz tunela koji su danas puni visokotehnološke opreme za nadzor i praćenje.

Postrojenje u planini Čejen dovršeno je 8. februara 1966. godine i služi kao sekundarno sedište NORAD-a nakon vazdušne baze Peterson u okrugu El Paso. Bunker se nalazi oko 600 metara ispod planine i može se zapečatiti dvjema ogromnim vratima od betona i čelika koja su debljine jednog metra.

Srce kompleksa čini mreža od šest tunela širine do 12 metara i visine tri sprata. Oni povezuju 15 zgrada izrađenih od čeličnih ploča, napravljenih na masivnim oprugama koje apsorbuju šok nuklearne eksplozije ili zemljotresa. Granit i čelik takođe štite elektroniku od razornih elektro-magnetskih impulsa koje proizvode nuklearne eksplozije.

Izvor: Kurir