Normalno je da se osjećate tužno, pod stresom, zbunjeno, uplašeno ili da ste ljuti za vrijeme krize.

Razgovor sa ljudima u koje imate povjerenja može vam pomoći, zbog čega možete da se obratite prijateljima i porodici, saopštili su iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH, koja na svojoj Fejsbuk stranici navodi sledeće savjete za kontrolu stresa tokom trajanja epidemije korona virusa.

– Ako morate ostati kući, održite zdrav stil života uz pravilnu ishranu, san, vježbu i društvene kontakte sa voljenim osobama u kući a telefonom i mejlom sa rodbinom i prijateljima.

– Nemojte koristiti duvan ili alkohol da biste savladali svoje emocije. Ako se osjećate napeto, razgovarajte sa ljekarom ili psihologom. Informišite se gdje i kako potražiti pomoć za fizičko i mentalno zdravlje.

– Tražite činjenice. Prikupite informacije koje pomažu da tačno odredite rizik da biste preduzeli razumne mjere opreza. Nađite vjerodostojan izvor kojem možete vjerovati, na primjer SZO ili lokalna zdravstvena agencija.

– Ograničite brigu i uznemirenost smanjujući vrijeme koje vi i vaša porodica provodite gledajući ili slušajući medije i izvještaje koje doživljavate kao uznemirujuće.

– Prisjetite se dobrih vještina koje ste ranije koristili u nevoljama i koristite one vještine koje će vam pomoći da kontrolišete svoje emocije u raznim izazovima tokom ove epidemije.

Izvor: Srpskainfo.com